Steffy Roos du Maine is de trotse eigenaar van Books & Bubbles. Een vooruitstrevende boekenzaak in Amsterdam, waar je onder het genot van een drankje een leuke ervaring maakt van je bezoek aan de boekhandel. Om te kunnen leven, verhuurt Steffy de ruimte regelmatig voor feesten en partijen, waarbij mensen zelf voor eten en drinken moeten zorgen. En dat mag niet, zo maakt zij duidelijk op haar blog. ThePostOnline sprak met Steffy en direct betrokkenen.
“Het gaat puur om de alcohol die mensen zelf meenemen”, legt Steffy uit. “Als dat niet zou gebeuren, zou het mogen. Maar moet ik dan de hele tijd gaan controleren? Dat is niet te doen en bovendien wil ik niet een zaak hebben waar elke keer wordt gecontroleerd of de regeltjes wel worden nageleefd. Daarnaast heeft de gemeente me nu in het vizier, dus ze zullen wel strenger gaan controleren.”
“Wat het kost? Ik heb een huurcontract voor vier jaar, maar ik mag eruit als ik een nieuwe huurder vind. Het geld dat ik heb geleend om hierin te kunnen investeren ben ik kwijt. En ik wil eigenlijk niet de kant op dat ik schadevergoeding of compensatie van de gemeente ga eisen. Alles ging trouwens mondeling bij de aanvraag van de vergunning, er staat niks zwart op wit.”
“Ik ben blij met de media-aandacht die ik nu krijg. Het is voor mij waarschijnlijk te laat, maar laten we hopen dat het andere ondernemers in Amsterdam helpt. Ik heb nog een juridisch kantoor samen met mijn moeder, daar ga ik nu meer tijd in investeren.”
Theatermaker Johan Fretz opende de boekhandel. Ook hij is met stomheid geslagen. “Natuurlijk moeten er regels zijn, maar die regels moeten wel redelijk zijn. Dat je in een boekwinkel ‘s avonds een glaasje champagne drinkt, daar wordt niemand slechter van. Ik snap niet welke ambtenaar die regels bedenkt, niemand wordt er blij van. Maar het staat ook niet op zichzelf. Het is hetzelfde dat je niet staand een biertje mag drinken op terrassen in Amsterdam. Steffy is een twintiger die keihard werkt, ze doet iets heel erg a-cyclisch door juist nu een boekwinkel te openen.”
“Dat dit nu de kop in wordt gedrukt door dit soort regelzucht, dat is heel erg triest voor Amsterdam. Amsterdam moet bruisend zijn, en niet ten onder gaan aan dit soort regeltjes. Ik zou hier wel een verkiezingsdebat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen over willen zien. De partij die tegen dit soort overdreven handhaving van onzinregeltjes is, daar stem ik op.”
Roderic Evans-Knaup is fractievoorzitter van Red Amsterdam. Hij zegt toe morgen tijdens het vragenuurtje burgemeester Van der Laan te zullen bevragen over de kwestie. Want dat de winkel “van toegevoegde waarde” is, is hem wel duidelijk. “Boekhandels sluiten massaal. Steffy heeft een slim businessmodel bedacht, waardoor het bij haar wél werkt. Je moet wat ons betreft alleen handhaven als er overlast is. Je kunt de regels verschillend interpreteren, maar we moeten de regels die we stellen zo vriendelijk mogelijk uitleggen voor dit soort initiatieven. Daarbij wil ik wel opmerken dat ze niet dicht móét, maar zelf die conclusie heeft getrokken. Maar ze heeft denk ik weinig keus, als de gemeente op deze manier de regels interpreteert.”
Floris Vels reageert namens de PvdA. “Ik wil graag exact weten wat er aan de hand is en zal vanmiddag bij Steffy langsgaan. Wat ik ervan begrepen heb is dat ze ’s avonds boekbesprekingen houdt met een glaasje, dat lijkt me prima. Maar de ruimte wordt ook verhuurd voor feestjes. De horecabond wil dat niet en volgens de regels hebben ze blijkbaar gelijk. Het is niet zo dat het stadsdeel wil dat de winkel dicht moet, de winkel is een aanwinst voor de straat. We moeten er alles aan doen om de winkel open te houden en ik ga dit dan ook met haar bespreken.”
Marja Ruigrok van de VVD zegt dat er gekeken moet worden naar “mogelijkheden binnen de regels” en zij vindt dat de mentaliteit moet veranderen. “We kijken nu naar alles wat niet mag. Waarom niet kijken naar wat er wel mogelijk is? Het gaat niet om een horecavergunning, want die wil Steffy helemaal niet. Er is sprake van besloten feestjes, waar dus niet zomaar iedereen naar binnen kan lopen. Het lijkt mij dat er best afspraken gemaakt kunnen worden over de manier van handhaving of wellicht het verruimen van de regels. Er is tegenwoordig zoveel wat zich online afspeelt, dat je als ondernemer met een eigen winkel ook een completer concept moet bieden, een beleving. Daar moet dan wel de mogelijkheid voor worden geboden, we mogen best wat meer meebewegen.”
Evenlien van Roemburg van GroenLinks: “Regels zijn er natuurlijk niet voor niets. Maar het is wel belangrijk je af te vragen waarom bepaalde regels er zijn. De regels rondom alcohol zijn er vooral om grote overlast tegen te gaan, maar daar lijkt hier geen sprake van te zijn. Dus dan zou je kunnen kijken naar een gedoogconstructie. In het algemeen vindt GroenLinks dat er vaker per geval apart gekeken kan worden, elk bedrijf is nou eenmaal anders. Hier lopen meer bedrijven tegenaan in Amsterdam.”
Reinier van Dantzig zegt namens D66: “Vanochtend ben ik zelf ook langs geweest bij Steffy om van haar te horen hoe de vork in de steel steekt. De regel waar Books & Bubbles nu mee in de knoop zit is ook een landelijke regel, en ook landelijk is D66 daar tegen. Daarnaast is het de vraag hoe je die regel handhaaft, zo wordt in Rotterdam hier helemaal niet op gehandhaafd. Dat er sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie ten opzichte van horeca zie ik niet, ik ben zelf ook horeca-ondernemer en ik zie hier geen bedreiging in. Steffy heeft een goed businessmodel gevonden waarmee ze in deze tijden met een boekwinkel het hoofd boven wat kan houden, dan moet de gemeente Amsterdam dat faciliteren, en niet tegenwerken.”
Zie ook:
VIDEO: Books & Bubbles drooggelegd door de gemeente Amsterdam