Media & TV

7 messaging diensten voor als je WhatsApp zat bent

20-02-2014 11:55

Facebook neemt WhatsApp over, geen grote verrassing, maar nu het dan echt zo ver is blijft toch de vraag: “Wat nu?”. Blijven we WhatsApp braaf gebruiken, of gaan we toch op zoek naar iets anders? Hoewel WhatsApp zelf in het verleden al talloze lekken en gaten kende, is de overname door Facebook misschien alsnog een goed moment om eens verder te kijken naar een andere berichten-applicatie. ICT-beveiligingsexpert Brenno de Winter verklaarde de afkeer ten opzichte van de overname“WhatsApp heeft toegang tot al je telefooncontacten [..] Nu krijgt Facebook diezelfde informatie.” Daarom zet ThePostOnline nu ook een aantal alternatieven voor je op een rijtje.

Viber

viberNaast berichten sturen kun je ook spraak sturen via Viber (voip, dus), gewoon alsof je ‘normaal’ belt met iemand. Binnen Viber is dat gratis, naar niet-Viber gebruikers betaal je wel een klein bedrag per minuut. Als je bang bent voor overnames dan is dit misschien een mindere keuze: deze app werd laatst  namelijk voor 900 miljoen dollar overgenomen door het Japanse Rakuten. Er is ook een ‘desktop’ variant, dus je kunt ook berichten vanaf je normale computer beheren. Voor onder andere iOS, Android, Windows Phone 8Blackberry en ook op te halen via de Nokia Ovi store.

Telegram

telegramDe dienst die deze ochtend op ieders lippen ligt. Opmerkelijk genoeg vanwege de geclaimde veiligheid van de dienst, niet direct iets waar we ons in het geval van WhatsApp druk om maakten. (“Wie wil mijn berichtjes nou lezen?”) Telegram lijkt lekker enorm op WhatsApp, maar heeft helaas (nog) lang niet zoveel gebruikers om naar elkaar, eh, te telegrammen. Het bedrijf claimt dat alle berichten versleuteld worden en je berichten zichzelf kunt laten vernietigen, maar juist die beveiliging ligt al onder vuur omdat deze verouderd en niet afdoende zou zijn.

Voor de nerds is het handig om te weten dat Telegram een API heeft waar je een beetje tegenaan kunt programmeren. Hoewel de officiële Telegram app nu nog alleen beschikbaar is voor iOS en Android zijn er zo wel al apps door derden gemaakt voor Linux, Windows en Windows Phone. Ohja, is het van de eigenaars van het ‘Russische Facebook’, VK(ontakte). Heb je dat weer.

LINE

lineDeze app werkt op dezelfde manier, gekoppeld aan je nummer, als WhatsApp. Er zijn naast de telefoon apps ook versies voor op de PC (Windows en MacOS) en je kunt via de app ook andere LINE gebruikers bellen. Met een keuze aan een hele serie aan erg kawai alternatieven voor de standaard layout van de app kom je ook een heel eind in het personaliseren van het programma op je telefoon. De karakters zijn inmiddels populair genoeg voor een eigen tekenfilmserie in, hoe kan het ook anders, Japan. Voor iOS, Android, Windows Phone 8 en Blackberry.

Google Hangouts

hangoutsJa, lach maar, maar het voormalige Google Talk werkt eigenlijk erg goed. Bovendien heeft u waarschijnlijk toch al een gmail account en als dat open staat op de computer dan kun je vanuit je browservenster doorkletsen. Na het samenvoegen van ‘Talk’ en de ‘Hangouts’ van Google is het nog makkelijker om naast standaard berichten ook te videobellen. Pro: u maakt Mark Zuckerberg bozer, con: u levert uzelf nu over aan Google in plaats van Facebook.

Hangouts werkt wel érg handig en vanuit je browserapp kun je bijvoorbeeld ook groepsgesprekken opnemen en op Youtube zetten, handig om discussiebijeenkomsten te houden. Nadeel is waarschijnlijk dat dit het allemaal wat te zakelijk maakt: we willen gewoon een beetje lullen en niet de optie om er ook een conference-call-dinges-iets van te maken. Uiteraard beschikbaar voor Android, maar ook voor iOS en als aparte extension voor de Chrome browser.

Kik

kikKik bestond eerst puur als Blackberry app. Je kunt het je nu haast niet meer voorstellen. Voor deze app hoef je niets te koppelen aan een nummer en Kik valt op doordat je allerlei andere webapps kunt gebruiken in de dienst, zodat je bijvoorbeeld muziek van Soundcloud kunt doorsturen. De app heeft ook een browser ingebouwd zitten, zodat je eigenlijk nooit meer Kik hoeft te verlaten om iets anders te doen. One of us, one of us, one of…. de app is er dus  in ieder geval voor Blackberry, maar nu ook voor iOS, Android en Windows Phone 8.

WeChat

wechatOp het eerste gezicht een redelijk straight-forward berichtendienst, maar er is meer: WeChat biedt een hele reeks aan opties aan die naast het inmiddels bekende delen van foto’s en groepschatten ook locatiediensten omvatten. Voor iedereen die zich druk maakt om privacy issues: het is hier wellicht iets onrealistischer te veronderstellen dat de NSA er een vinger in de pap heeft. WeChat is immers Chinees. U voelt zich nu al een stuk geruster, dat zien we. Wederom voor iOS, Android, Windows Phone 8 en Blackberry.

SMS

smsJe kunt via SMS eigenlijk maar heel weinig tekens per berichtje gebruiken, maar de meeste telefoons malen daar niet meer om en spreiden je geleuter dan over een heel aantal van berichten. Grote voordeel is dat het een berichtenprotocol is dat zit ingebakken in de mobiele telefoonstandaarden. Je zit dus niet vast aan één bedrijf dat een app heeft gebouwd:  het werkt met alle standaard telefoons, zelfs met je oude 3310. Nadeel is wel dat foto’s sturen ineens heel lastig blijkt. Beschikbaar voor… nagenoeg alle gangbare mobiele telefoonsystemen.