De brildrager heeft het niet altijd gemakkelijk in tijden van herfstweer. Om de zes parapluloze stappen moet het dubbelglas weer van de neus omdat de druppels water de horizon onzichtbaar maken. Wanneer Moeder Natuur op de populairste brillendag van de week het eens lekker laat wateren, dan is het feest compleet.
Welke dag de populairste brillendag van de week is? Maandag. Waarom? Heel simpel. Maandag is de dat van het motivatieprobleem. Het zit al in de naam. Op de maandag is er motivatie nodig om jezelf uit bed te krijgen om naar school of werk te gaan. Laat staan dat je dan een extraatje over hebt om je lenzen nog in te doen. Daarnaast heb je nog de zogenaamde bewuste brillendragers: mensen die, weer of geen weer, met dubbelglas op hun neus pronken. Maar hoewel alle brillen op hetzelfde ontwerp gebaseerd zijn – twee glazen, een neusstukje en twee pootjes – , gaan er achter het dubbelglas veel verschillende brillendragers schuil.
Een bebrild vriendinnenduo. De een met de benenwagen, de ander op een Limited Edition opvouwstep. Ze gaan een wedstrijdje houden. Kijken wanneer je sneller bent: de bus of de superstep. Een brildrager die door zijn verregende bril het fietsslot probeert te vinden. Nog niemand heeft ruitenwissers uitgevonden voor een bril, dus er zit niets anders op dan een fraai potje brilpoetsen.
Drie. Vier. Vijf. Zes. Bril af en poetsen maar. Als het zicht weer helder is, krijgt het Paduaplein haar vertrouwde vormen weer terug. Het enige wat er vandaag aan het plein ontbreekt is, naast leven, het bordje met ‘afgelast’ erop. Buikschuivers maken door regenwater is één van de opties, maar animo is er niet. De bewoners blijven achter de glazen ramen die hen beschermen van het noodweer en laat het Paduaplein verdrinken in duisternis.
Bram Steenbeek woont aan het Tilburgse Paduaplein en daar gebeurt nogal wat. In Vanaf het Paduaplein houdt hij de gebeurtenissen bij.