Politiek

ThePostOnline blijft termen ‘buiten de ring’ en ‘segregatie’ hanteren

27-02-2014 12:45

Hoewel Amsterdam grote verschillen kent tussen arm en rijk en hierdoor ongelijkheid bestaat, is geen sprake van tweedeling van de stad. Van termen als segregatie, binnen en buiten de ring (A10) en de gedeelde stad moet de gemeente dan ook af. Dit woordgebruik kan er namelijk juist toe leiden dat buurten daadwerkelijk zo worden gezien, terwijl daar geen reden voor is. 

Dat schrijven de Adviesraad voor Diversiteit en Integratie (ADI) en Stad-Forum in een donderdag verschenen rapport dat ze aan wethouder Andrée van Es (diversiteit) hebben overhandigd.

Ongelijkheid

Volgens de opstellers, die onafhankelijk van de gemeente werken, valt niet in cijfers hard te maken dat substantiële groepen Amsterdammers of delen van Amsterdam structureel zijn afgescheiden van de rest van de stad. Ongelijkheid is er wel degelijk, maar die concentreert zich niet zodanig dat van tweedeling kan worden gesproken.

De onderzoekers waarschuwen dat als je blijft hameren op ‘buiten de ring’ als de arme kant van de stad, iedereen ook gaat denken dat het zo is en ernaar gaat handelen. Met als gevolg dat ‘buiten de ring’ armer wordt omdat mensen met hogere inkomens er niet meer willen wonen.

Desondanks constateren ze wel risico’s die de samenhang in de hoofdstad bedreigen.

Anp

Reactie ThePostOnline

ThePostOnline vindt het voorstel om bepaalde termen niet meer te noemen om zo te doen alsof problemen er ineens niet meer zijn buitengewoon bizar. ThePostOnline-hoofdredacteur Bert Brussen:
“Eerder gebeurde dit al met het woord ‘allochtonen’. Er zijn zelfs couranten die nog weigeren het woord ‘allochtonen’ te gebruiken. Alsof problemen verdwijnen door ze niet meer te benoemen. Wist u bijvoorbeeld dat ‘Bijlmer’ ook niet meer mag? Het moet Amsterdam-Zuidoost zijn. Alsof er nu minder problemen in de Bijlmer zijn met zware criminaliteit en schietpartijen.”

“Als de mensen die zich zorgen maken over ‘diversiteit en integratie’ graag willen dat er niet langer sprake is van segregatie en er steeds minder onderscheid bestaat tussen ‘binnen en buiten de ring’, dan moeten ze aldaar in de praktijk de problemen aanpakken.”

“Het verdoezelen van woorden en het gebruik van eufemismen maken de zaak niet alleen erger, het zorgt er ook voor dat de burger steeds meer vals wordt voorgelicht door de journalistiek, die in Nederland toch al zo graag de oren laat hangen naar politieke correcte ideeën en bestuurders die liever geen feiten onder ogen zien.”

“Realiteit is realiteit, feit is feit. Als er in Amsterdam iets aan de hand is met allochtonen, segregatie of zaken die zich buiten de ring of de Bijlmer afspelen, dan benoemen wij dat gewoon zo. En dat blijven wij ook doen. Door te zeggen dat iets niet bestaat wordt dat niet ook opeens waarheid. Wij vertellen nou eenmaal graag het eerlijke verhaal. Wij wel.”

TPO