Als ik aan mensen vertel dat ik antropologie studeer wordt daar meestal op verschillende, niet al te positieve, manieren op gereageerd. Zo zijn er mensen die direct een antwoord klaar hebben en je in subtiele bewoordingen veel succes wensen bij het uitkeringsloket.
Anderen zijn met een onverschillig gezicht veelvoudig aan het knikken wanneer je hen vertelt over je studie. Dit volk doet doorgaans alsof ze weten waar je het over hebt, maar hebben in werkelijkheid geen idee. Bij laatstgenoemden probeer ik vaak hun scheve blik recht te praten, maar dat heeft tot nu toe weinig succes gehad.
GeenStijl heeft begin vorig jaar een top 10 samengesteld met de meest zinloze universitaire studies. Rond die tijd had ik mijn HBO-propedeuse gehaald en was ik me aan het oriënteren op verschillende universitaire studies die me wel wat leken. Mijn voorkeur is al die tijd uit blijven gaan naar antropologie en dat is niet veranderd toen ik zag dat sociologie en antropologie met stip op nummer 1 stonden in de lijst van GeenStijl.
Ook mijn familie en vrienden waren in eerste instantie niet heel optimistisch over mijn toekomst toen ik vertelde dat ik van plan was om antropologie te gaan studeren. Reacties als “oh oké, lijkt mij geen flikker aan, maar als jij het leuk vindt, succes ermee” waren nogal dominant aanwezig.
Ik heb me niet laten tegenhouden door het negatieve advies van GeenStijl en vele anderen, maar waarom niet? Niet omdat ik, volgens GeenStijl, een lelijk meisje ben dat tijdens een turfstage in Afrika bosjesnegers wil neuken, maar om hele andere redenen.
GeenStijl vindt antropologie dus zinloos en waarschijnlijk is dat omdat de kansen op de arbeidsmarkt nou niet bepaald groot zijn. Voor de mensen die denken dat ze snel een topbaan vinden na een studie antropologie is het inderdaad zinloos, als studie in het algemeen is het echter alles behalve zinloos. Antropologie is zo’n typisch lekker brede opleiding, maar wel met een specialiteit. De specialiteit van antropologen is namelijk dat zij alles bekijken vanuit een holistisch perspectief. Doordat de studie antropologie zo breed is kunnen antropologen op alle vlakken relaties leggen die je alleen kan zien door dat holistische perspectief, hierdoor zijn antropologen kritisch op een geheel vernieuwende manier. Kort gezegd, het is onzin dat je vanuit banenperspectief de waardigheid van een studie kan meten.
Genoeg geluld. Naast dat ik ongegeneerd reclame heb zitten maken voor mijn eigen studie, probeer ik tegelijkertijd een punt te maken. Laat je tijdens het kiezen van een studie niet leiden door een simplistische top 10, negatieve adviezen of de haha-sukkel-jij-bent-later-werkloos-blik. Hoe cliché het ook klinkt; wanneer iets echt je hart heeft, moet je dat volgen. Alleen dan kom je het beste uit de verf.