Politiek

Interview: Europarlementariër Marietje Schaake (D66)

05-03-2014 12:37

Op 28 februari was Marietje Schaake op werkbezoek in Zeeland. Het was een bezoek op uitnodiging van stakeholders en bedrijven die meer willen weten over het aankomend vrijhandelsverdrag met Amerika ( het zogenaamde TTIP).  Schaake studeerde Amerikanistiek en is namens de Liberalen in het Europees Parlement woordvoerder voor het handelsverdrag. 

Sinds 2013 zijn er onderhandelingen voor een handelsakkoord tussen de EU en de VS.  Je bent lid van de parlementaire commissie voor internationale handel. Wat is de toegevoegde waarde van dit akkoord voor de Europese Unie?

“De crisis dwingt ons om nog actiever te zoeken naar hoe we economische- en banengroei kunnen stimuleren zonder allerlei overheidsinvesteringen. Bedrijven creëren banen, en wij Nederlanders en Europeanen exporteren veel. Door onnodige barrières te verminderen kan onze export worden vergroot. Daarvoor hebben wij een vrijhandelsverdrag nodig met de Verenigde Staten.

“Er zijn echter verschillende uitdagingen. Europa wil meer toegang tot Amerikaanse openbare aanbestedingen en standaarden op het gebied van voedselveiligheid en milieu mogen niet worden wegonderhandeld. Ook is het vertrouwen van burgers essentieel. Dit heeft na het NSA schandaal een klap gekregen. Amerika moet dringend het vertrouwen herstellen.

“Toch zijn we allebei open markten en is het welvaartspeil  vergelijkbaar. We moeten op een technischere manier kijken naar handel. Er valt veel voor Europa te halen zonder onze standaarden te verlagen en onze waarden overboord te gooien.”

Is het intensiveren van de concurrentie niet schadelijk voor de opkrabbelende Europese economie?

“Het verbeteren van concurrentievermogen is goed voor onze economie. Maar de daadwerkelijke impact van TTIP verschilt natuurlijk per sector. We moeten voor Europa zo veel mogelijk uit dit verdrag halen en bovendien een win-win situatie creëren voor beide partijen. Maar er zullen ook partijen zijn die er minder voordeel uit halen. Het is de verantwoordelijkheid van de onderhandelaars dat er duidelijkheid en inzicht komt wie er profiteert en wie er nadeel van heeft.

“Het helpt als bedrijven, het MKB maar ook NGO’s hun zorgen en wensen delen. Dat geeft mij als volksvertegenwoordiger de beste informatie op basis waarvan ik de Commissie controleer en bijstuur. Het Europees Parlement brengt een bindende stem uit over internationale verdragen en kan die invloed gebruiken.”

Wanneer kunnen we verwachten dat het verdrag met de Amerikanen is gesloten?

“Eurocommissaris de Gucht had het over 18 maanden. Dat is denk ik te ambitieus. Het gaat bovendien om kwaliteit en niet hoe snel wij het kunnen afronden. Het is goed om het momentum vast te blijven houden, maar 18 maanden is niet realistisch.”

Wat hebben de Zeeuwen aan het trans-Atlantisch vrijhandelsverdrag?

“De Zeeuwen kijken op een hele vanzelfsprekende manier over grenzen heen, ook over de Atlantische oceaan. Er is hier veel creativiteit, ondernemerschap, en een gezonde handelsgeest. Net zoals de rest van Nederland is ook de Zeeuwse economie erg afhankelijk van export. Oesters, mosselen, maar ook uien en chemische producten gaan de wereld over. Het vrijhandelsverdrag biedt veel nieuwe mogelijkheden. Daarom is het voor Zeeland, net zoals voor elke regio, belangrijk om aangesloten te blijven bij de aankomende ontwikkelingen.

“Het is mijn doel om dit een verdrag voor en door mensen te laten zijn, de vertaling naar concrete impact is daarvoor nodig. Mijn bezoek heeft inzicht in de impact op Zeeland en op bepaalde sectoren zeker vergroot.”

De Europese verkiezingen komen eraan. Hoe kijk je terug op de afgelopen vijf jaar?

“De afgelopen vijf jaar waren spannend en niet eenvoudig voor Europa. Er waren heel veel politieke problemen en de bovendien kregen wij te maken met een crisis. De lidstaten en de Europese commissie waren eigenlijk heel laat met hun antwoorden en oplossingen voor de crisis. Mensen begonnen te twijfelen aan hun politieke leiders. In diezelfde periode beleefden de buurlanden van Europa moeilijke tijden. Kortom, de afgelopen vijf jaar was de wereld enorm onrustig.

“Omdat mijn werk zich richt op het EU-buitenlandbeleid zag ik hoeveel er nog te verbeteren valt. Een verdeeld Europa is zwak en we kunnen niet blijven navelstaren. Meer dan ooit ben ik mij bewust dat wij ons geld verdienen in de rest van de wereld, maar dat wij tegelijkertijd voor mensenrechten en fundamentele vrijheden moeten blijven vechten. Ik hoop dat nog vijf jaar te mogen doen namens D66.”

 

Dit is een interview van EUknowhow.eu.