Waarom je als jongere wel moet stemmen

14-03-2014 14:00

19 maart kun je eindelijk jouw stem laten horen, maar waarschijnlijk vind je ongeveer alles belangrijker dan (lokale) politiek. Dus van dat stemmen zal niet veel komen. Dat is ook helemaal niet vreemd, want politiek lijkt ook gewoon super oninteressant. En de politieke partijen hebben weinig belangstelling voor jongeren, want de meeste jongeren hebben ook weinig belangstelling voor de politiek.

Synoniemen

Laatst hoorde ik iemand zeggen dat politici vooral met deftige woorden spreken, woorden waar ook simpele, alledaagse synoniemen voor zijn. Politiek is suf, ouderwets en vooral saai. Op het internet zie ik veel gemeentes moeite doen om de jongeren warm te krijgen voor hun stemrecht. Zo kreeg ik een uitnodiging van de burgemeester om aanwezig te zijn bij het jongerendebat van mijn gemeente. Toch een leuke kans voor de nieuwe stemmers om zich in te lezen.

“Elke zichzelf respecterende gemeente heeft een jongerenraad, hierdoor breng je de jeugd een stapje dichterbij de gemeente,” stelt Hidde van Koningsveld, een jonge blogger, bekend van zijn gooi naar het burgemeesterschap van Utrecht. Hij is actief lid bij een partij en vindt het belangrijk dat jongeren op school worden voorbereid, klaargestoomd en gemotiveerd om te stemmen. Jongeren hebben een inspraakmogelijkheid nodig om de kloof tussen de jeugd en de politiek kleiner te maken. Chris Aalberts, onderzoeker politieke communicatie, vertelt op zijn blog dat de jeugd het nadenken over onze stem en goede politieke educatie wel belangrijk vindt, maar actief deelnemen aan de politiek blijft vaak achterwege. Jongeren stellen vaak eisen om de politiek minder saai en suf te laten lijken, zo vinden veel van hen dat politici zich beter casual kunnen kleden en simpelere woorden kunnen gebruiken. Van jongerenorganisatie G500 hoor je momenteel niets, het leger van Sywert met hun Tien Puntenplan is ook toepasbaar op de lokale politiek. Toch lijkt de lokale politiek te laag-bij-de-grond voor de G500.

Het waarom

Het verhaal van stemrecht en democratie is inmiddels wel bekend. Toch stemt lang niet iedereen en al helemaal niet niet tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeenteraad lijkt onbelangrijk, zij beslissen niets over de alcoholleeftijd of de studiefinanciering, maar wat doen ze dan wel? Nou, denk bijvoorbeeld aan je plaatselijke sportvereniging, jeugdaccommodatie of de werkvoorzieningen van jongeren. Over vier jaar zijn de volgende verkiezingen pas, misschien wil je voor die tijd een kamer in je omgeving maar ben je het niet eens met aanpak van bepaalde partijen. Dan is het nu al belangrijk dat je daar op anticipeert. De meeste jongeren blijven ongeïnteresseerd en onwetend achter en dreigen te stemmen op de populaire partijen. In mijn omgeving hoor ik steeds vaker de namen Piraten Partij en PVV voorbij komen terwijl deze partijen niet eens verkiesbaar zijn in de meeste gemeentes, wat maar weer aantoont hoe goed men ingelicht is. En zelfs als je het met geen enkele partij eens bent, richt je toch gewoon je eigen partij op?

Lokale partijen

Mijn stem gaat in ieder geval naar een echte lokale partij. Echte lokale partijen hebben meestal geen duidelijke ideologie, dat klinkt allemaal erg vaag maar het is een pluspunt. Lokale afdelingen van nationale partijen zullen altijd naar boven kijken om de standpunten van hun partij door te voeren. Zo zal plaatselijke VVD in het algemeen een poging doen tot liberaliteit en de lokale PvdA juist sociaal, terwijl een gemeente gemengd is met allemaal verschillende mensen. Dit vraagt niet om een vaste ideologie maar om flexibiliteit, iets wat lokale partijen zonder ideologie wel bieden. Deze flexibiliteit is belangrijk in een gemeente aangezien de beslissingen gelijk invloed hebben op de inwoners. Voordat jij naar de stembussen gaat moet jij je toch echt even inlezen over welke partijen er verkiesbaar zijn in jouw gemeente en wat hun standpunten zijn.

Ook al voelt het allemaal nutteloos en saai, jouw stem kan een gemeente van verschil maken. Niet vergeten hè, dat stemmen op 19 maart.