Vorig jaar rond dit tijdstip zat ik midden in de studiekeuzestress. De meest gekke richtingen hebben de revue gepasseerd. Het begon met de mime-opleiding, maar na een cursusje mime aan de Theaterschool kwam ik er al snel achter dat mijn harkerige lichaam niet zo geschikt is om in de meest vreemde U-bochten te hangen, wat voor mime toch wel enigszins een vereiste is. Nadat ik nog tal van andere bizarre studies overwogen heb (van de theaterregie opleiding in Maastricht tot rechten in Groningen) wist ik gewoon niet wat ik wilde studeren.
Een tussenjaar was ook geen optie aangezien op dat moment door de politiek duidelijk gemaakt werd dat ik tot de laatste lichting studenten zou behoren die studiefinanciering zouden krijgen. Het gevreesde leenstelsel zou een jaar later ingevoerd worden. Behoorlijk geforceerd heb ik toen een studiekeuze gemaakt. Universiteit of hogeschool? In welke stad? Ik ben aan het wegstrepen geslagen totdat ik uiteindelijk bij de Universiteit van Amsterdam uitkwam. Na een spelletje iene-miene-mutte kwam ik uit bij de studie Antropologie. Best interessant hoor, maar om me hier nou nog twee jaar lang mee bezig te houden? Nee dankje! Dus nu, een jaar later, zit ik opnieuw met de inmiddels akelig bekende studiekeuzestress.
Het probleem zit aan twee kanten. Ten eerste ben ik heel slecht in het maken van keuzes. Het tweede probleem ligt dan ook in het verlengde daarvan: er is gewoon heel veel keuze. Gelukkig maar, want het zou mijns inziens een ramp zijn voor het onderwijs als de kleine studies verdwijnen, maar het is nou niet bepaald bevorderlijk voor mijn studiekeuze. Daarnaast wordt er van mij verwacht dat ik eventjes weet wat ik voor de rest van mijn leven wil gaan doen. Ik weet prima wat ik wil: tien verschillende dingen en het liefst allemaal tegelijk. Maar ja, om daar nou een studie bij te vinden…
Voor aankomende studenten en studieswitchers zoals ik wordt de studiekeuze vanaf dit jaar gelukkig een stuk makkelijker. Zo is er vanaf dit jaar bij iedere hbo en universitaire opleiding de studiebijsluiter te vinden die objectieve informatie geeft over de opleiding zoals de studententevredenheid maar ook de doorstroming naar het tweede jaar en het arbeidsmarktperspectief. En voor een ieder die nog wel wat hulp kan gebruiken bij wat er moet gebeuren nadat de studiekeuze gemaakt is, is er nu één website waar alle info over studeren, geldzaken, kamers zoeken en verzekeringen op te vinden is: www.startstuderen.nl.
En wat mijn eigen studiekeuze betreft… Waarschijnlijk blijf ik de komende zes weken nog heel hard zoeken naar die ene studie waar ik mijn 500 uiteenlopende ideeën kwijt kan. Suggesties zijn van harte welkom!
Dit artikel is geschreven door Marjelle Boorsma, zij is bestuurslid bij FNV Jong.
FNV Jong is de jongerenbond van de FNV. Wij zijn een belangenorganisatie voor en door jongeren. Dit betekent dat jij als jongere het voor het zeggen hebt zodra je lid wordt. Wij komen op voor jouw belangen en geven je tips over werk, rechten en plichten, stage, solliciteren en geld. Je kunt je nu rechtstreeks aansluiten bij FNV Jong en zelf bepalen wat jij belangrijk vindt.