Wanneer de dienstdoende docent het startschot gaf voor de verplichte middagpauze, kon het watertanden gaan beginnen. Een minuut of vijf verwijderd van de droom van elke basisschoolscholier: een witte boterham met Duo Penotti. Lekker en maatschappelijk verantwoordelijk. Twee kleuren in één pottie. Dat werd me met het broodmes uitgesmeerd.
Jaren later, maar in dezelfde middagpauze, lopen twee scholieren het Paduaplein op. Ze verkeren in de fase dat Duo Penotti nog altijd beter smaakt dan het vrouwelijk geslacht. Maar een lunchpauze hebben de twee niet. Het duo houdt een stiekeme rookpauze tussen de lessen door. Teksten van Kinderen voor Kinderen worden moeiteloos omgezet in rooksignalen. Af en toe kijkt één van de twee om zich heen om er zeker van te zijn dat zijn moeder haar gestolen sigaretten niet komt zoeken.
Twee blonde dames, leeftijdgenootjes van de twee stoomlocomotiefjes, proberen aan de Piusstraat hun drank te slijten. Ondanks het herfstachtige weer laten de twee zich niet stoppen. Succes heeft het echter weinig. Niet omdat het ontbreekt aan voorbijgangers, maar aan de handelswaar. In plaats van zelfaangelengde ranja verkoopt het duo een leeggedronken flesje Cassis. Wanneer de stadswachten hen spot, krijgen ze zonder twijfel een boete. Voor oplichting. Maar, het rookt ten minste niet.
In de loop der jaren verandert de smaak van de vrouw, maar Duo Penotti pleziert de smaakpapillen na al die jaren nog altijd op dezelfde manier. Grote kinderen – in de volksmond ook wel studenten genoemd – smeren hun boterhammen nog altijd extra dik met de heilige pasta. Twee grote kinderen bewegen zich voort op één zadel. De een in de welbekende fietshouding, de ander hangt als een rugzak om haar nek. Gepaard met flink wat oorterreur slingert het gezelschap over het fietspad. Achtervolgd duur hun mannelijke bff met een ontzettend homo-hihi’tje. Wanneer het gevaarte voorbij is gekomen, is één ding duidelijk. Blijf een beetje kind, smeer Duo Penotti.
Bram Steenbeek woont aan het Tilburgse Paduaplein en daar gebeurt nogal wat. In Vanaf het Paduaplein houdt hij de gebeurtenissen bij.