Discriminatie van Marokkanen in Nederland is een probleem, maar ook in Marokko zelf hebben migranten en illegalen het zwaar. Ze worden soms gediscrimineerd door de autochtone bevolking, wonen in kleine huizen of kampen en worden soms opgejaagd of zomaar opgepakt door de politie.
Om discriminatie tegen te gaan beginnen Marokkaanse maatschappelijke organisaties vrijdag een grote landelijke campagne. Tegelijk wil de Marokkaanse regering dat buitenlanders integreren.
Marokko herbergt tussen de 25.000 en 40.000 illegalen. Sinds begin dit jaar kunnen ze gebruikmaken van een ‘generaal pardon’, waarvoor inmiddels zo’n 13.000 mensen zich hebben gemeld.
De criteria zijn strikt: tot nu toe kregen ongeveer 200 mensen een verblijfsstatus. “De grootste uitdaging is om hen te laten integreren”, zegt de Marokkaanse minister Anis Birou (Migratie).
“We moeten ze helpen bij het vinden van werk, de taal, scholing, gezondheid. Zorgen dat ze onze cultuur leren kennen. En ze beschermen.”
Illegale migranten komen veelal uit zwart Afrika en blijven vaak plakken in het Noord-Afrikaanse land als hun gang naar Europa is mislukt.
Ze werken in de landbouw, de bouw of restaurants, bedelen en leven soms in kampementen in de bossen bij de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla. Bijna dagelijks bestormen illegalen deze enclaves om Europa te bereiken.
Anp