Ook PVV-Tweede Kamerlid Joram van Klaveren stapt uit de fractie. Dat heeft hij vrijdag laten weten aan persbureau ANP.
De omstreden uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over ‘minder Marokkanen’ zijn mede-aanleiding voor zijn besluit. Donderdag stapte Roland van Vliet al uit de fractie. Vorige week zei Wilders nog dat Van Klaveren een goede kandidaat zou zijn voor het burgemeesterschap van Almere.
Wilders en Van Klaveren waren samen de aanjagers van het zogenaamde Marokkanen-debat. Tweemaal gaven zij vorig jaar hun gedachten daarover vorm in een column op ThePostOnline.
PVV-raadslid Chris van der Helm stapt op uit Haagse gemeenteraad en neemt zetel mee. #minder. #pvv
— Hans van der Linden (@hansvdlinden) March 21, 2014
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt geeft u even de cijfers:
De roep om minder Marokkanen leidt tot nu toe tot Marokkanen: -0% PVV-Kamerleden: – 14%
— Pieter Omtzigt (@PieterOmtzigt) March 21, 2014
November 2010: James Sharpe wil niet verder als parlementariër nadat hij in opspraak was geraakt toen bleek dat zijn bedrijf in 2008 en 2010 in Hongarije was bestraft voor het misleiden van klanten met sms-berichten.
Maart 2012: Hero Brinkman voelt zich gedwarsboomd in zijn pogingen om meer democratie te brengen binnen de PVV en stapt uit de fractie. Ook in de provincie scheidt Brinkman zich af.
Juli 2012: Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven verlaten de fractie. Ze voelen zich in de steek gelaten door Wilders en geven fors af op de partijleider, die volgens Kortenoeven een politbureau om zich heen heeft verzameld van een klein groepje getrouwen.
Juli 2012: Jhim van Bemmel stapt uit de fractie nadat hij te horen had gekregen dat hij niet of niet hoog genoeg op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen kwam.
Oktober 2013: Louis Bontes wordt uit de PVV-fractie gezet. Hij zegt een organisatorisch conflict te hebben. Maar volgens Wilders was er een vertrouwensbreuk ontstaan na de kritiek die Bontes had geuit. Hij wilde meer democratie, kon zich niet vinden in de financiële gang van zaken binnen de partij en zei onder meer dat Wilders als een ‘dictator’ zou handelen en dat fractieleden ‘lakeien’ zouden zijn.
20 maart 2014: Roland van Vliet houdt het voor gezien na de uitspraken van Wilders over ‘minder Marokkanen’. Hij ervaart de huidige PVV-lijn als ,,een glijdende schaal”. Van Vliet gaat verder als zelfstandig Kamerlid.
21 maart 2014: Joram van Klaveren verlaat de PVV, onder meer vanwege de uitlatingen die Wilders deed over ‘minder Marokkanen’. Volgens Van Klaveren is de partij op verschillende terreinen opgeschoven in een richting die niet de zijne is. Hij gaat verder als eenmansfractie.
Dag allen,
Hierbij laat ik weten de fractie te verlaten. Na lang wikken en wegen ben ik tot de conclusie gekomen dat de weg die wij als Partij voor de Vrijheid bewandelen inmiddels vruchteloos is geworden. De passie en ‘drive’ om mij voor 100 procent in te zetten is (om verschillende redenen, ook privé) langzaam minder geworden.
De partij is niet meer de organisatie die het was toen ik in 2006 mijn interesse kenbaar maakte (toen nog Groep Wilders). Op verschillende terreinen zijn we opgeschoven in een richting die niet de mijne is.
De relatief linkse sociaal-economische agenda heb ik vanaf 2010 altijd op de koop toegenomen omdat onze visie op immigratie en veiligheid voor mij leidend was.
Het aan de kaak stellen van problemen die vaak onbespreekbaar zijn voor anderen en het laten klinken van een geluid uit de samenleving dat vaak onterecht genegeerd wordt is een dankbare taak. Maar de afgelopen periode is onze manier van politiek bedrijven contraproductief geworden.
Niet de oplossingen voor grote vraagstukken als de multiculturele samenleving (toenemende invloed van de islam), veiligheid en een almaar groeiende overheid (nationaal en supranationaal) lijken (wellicht onbedoeld) nog langer centraal te staan als doel, maar het groeien in zetelaantal en het genereren van media-aandacht. Dit is uiteraard een onderdeel van ‘het spel’ maar het is niet mijn drijfveer om actief te zijn in de politiek.
Het meer en meer naar de achtergrond verdwijnen van toelichting, uitleg en verdieping van standpunten o.a. m.b.t. immigratie/integratie en islam (met als recent voorbeeld “minder Marokkanen” in plaats van islam) is daar een voorbeeld van.
Willen we van Nederland echt een beter land maken en zorgen dat de vrijheden die we nu kennen beschermd worden tegen kwade invloeden die haar bedreigen (o.a. het cultuurrelativisme, de groeiende invloed van de islam maar zeker ook de EU) dan is onze confrontatie-politiek niet langer effectief.
Het doorgroeien en het bedrijven van volwassen politiek (zonder per definitie afbreuk te hoeven doen aan de scherpte) is niet gelukt en zal als gevolg van verschillende oorzaken ook niet gebeuren. Helaas.
Als eenmansfractie zal ik trachten het verstomde geluid uit 2006 weer te laten klinken.
Ik wil jullie allemaal heel hartelijk danken voor de inzet en samenwerking in de afgelopen jaren en wens jullie persoonlijk het allerbeste toe. Van moddergooien zal geen sprake zijn.
Joram