Omdat economische factoren zwaarder wegen dan een veilig product is de vleesindustrie verziekt. Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt onder meer dat hygiëneregels vaak niet worden gevolgd, bijvoorbeeld door onvoldoende opleiding van het personeel of door tijdsdruk. Ook komt fraude met vlees veel voor.
Met name toezichthouder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) schiet volgens het rapport tekort, onder meer vanwege voortdurende reorganisaties en bezuinigingen. Daarnaast zijn de middelen te beperkt om effectief op te treden in de vleesketen. De NVWA meldde eerder al dat het zich zorgen maakt over het aantal incidenten in de Nederlandse voedingsindustrie.
De verantwoordelijke staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zegt dat de aanpak van fraude in de voedselketen een hogere prioriteit moet krijgen, omdat bij te veel bedrijven een moreel besef ontbreekt en de verantwoordelijkheid om zo goed als mogelijk voedselveiligheid te borgen.
Het rapport is volgens meerdere actiegroeperingen en consumentenorganisaties een zoveelste teken aan de wand dat de overheid moet ingrijpen om de misstanden in de vleessector aan te pakken. Sommigen wijzen met een wijzen met een beschuldigende vinger naar supermarkten. De supermarkten vinden op hun beurt dat de vleessector moet laten zien dat de zaken serieus worden aangepakt.
De meeste onderwerpen uit het rapport worden volgens de betrokken partijen al behandeld binnen de Taskforce Voedselvertrouwen. Het rapport is voor de vleessector aanleiding om, waar mogelijk, te versnellen op de ingeslagen weg van verdere kwaliteitsverbetering.
ANP