De Marokkaanse gemeenschap in Rotterdam en omgeving wil burgers mobiliseren om in actie te komen tegen Geert Wilders, die onlangs pleitte voor minder Marokkanen in Nederland.
Ook is er contact met de landelijke vereniging van Marokkaans-Nederlandse moskeeën om in gezamenlijkheid actie te voeren, mogelijk via een open dag.
Dat is maandagavond duidelijk geworden na een gesprek tussen de Marokkaanse gemeenschap en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.
Ze wilden met elkaar spreken over de gevoelens die bij de Marokkaanse gemeenschap in Rotterdam leven.
Hoewel de burgemeester zich publiekelijk niet wil uitlaten over de actie van Wilders, zegt hij wel de pijn van zijn uitlatingen te voelen. In de stad is volgens hem zeker geen spanning, maar zijn mensen wel boos en voelen ze zich bedreigd.
Het gaat er hem nu om dat de negatieve energie in iets positiefs wordt omgezet. “Ik ben als burgemeester geen commentator van uitspraken van politici”, aldus Aboutaleb.
Via de Rotterdamse moskeeën zijn ongeveer 2000 aangiften gedaan tegen Wilders. “Daarmee is het negatieve gevoel gekanaliseerd. We kunnen nu verder om die negativiteit om te zetten in positiviteit”, zegt Said Igalla namens de Vereniging Marokkaanse Moskeeën Zuid Nederland (VVMMZ).
De moskeeën denken aan een open dag, terwijl de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) onder meer de kerken en synagogen erbij wil betrekken. “De eerste die ons kantoor belde toen Wilders die uitspraak deed, was de rabbijn van de Joodse gemeenschap in Rotterdam”, zegt directeur Marianne Vorthoren van SPIOR.
De jongere Marokkanen willen ook de diversiteit opzoeken en het liefst ‘met elkaar’ gaan eten. Wat er concreet voor programma komt, moet over niet al te lange termijn duidelijk worden.