U had het vast al gehoord, maar maandagavond komt er onweer (CODE GEEL!). En gezien de vele, vele, vele, hilarische publicaties in diverse media, die allang blij zijn dat ze content hebben, is dat iets heel bijzonders dat zogenaamde ‘onweer’. Want dat zie je eigenlijk nooit in Nederland hè, onweer.
Dit onweer gaat tegelijk een einde maken aan de warme lente. De subtropische temperaturen van afgelopen dagen kunnen we dinsdag lekker uitzwaaien in een behaaglijke 10 graden Celcius poolklimaat.
Ook daarna blijft het koud, met nachttemperaturen van elfstendenproportie tot soms maarliefst slechts 3 hele gradens boven het vriespunt.
Dan nu alvast handige tips van de ANWB die weldra door het ANP zullen worden verspreid (zoals gewoonlijk bij een beetje Hollands weer):
– ga niet met een ijzeren staaf in de handen naar buiten tijdens het onweer.
– ga niet op hoge punten in open velden enzo staan tijdens onweer. Al helemaal niet met ijzeren staaf in de handen.
– wanneer het regent: doe geen paraplu open tijdens het onweer.
– niet onder bomen of masten schuilen tijdens onweer.
– niet gaan vliegeren tijdens onweer.
– gebruik geen koperen blaasinstrumenten tijdens onweer.
– ga niet het open water op tijdens onweer.
– neem altijd voldoende dekens en drinken mee als u op weg gaat, ook als het niet onweert.
– extra tip: neem ducttape, kauwgum, aluminiumfolie, een zakmes, een maclite en een AK47 mee als u op weg gaat. Altijd handig in geval van nood. Een sateliettelefon is een handig extraatje.
– houd het ANP in de gaten, die komen standaard met zeventien updates als het een beetje waait of regent. U vindt de weerupdates tussen de persberichten over het koningshuis, saai natuurnieuws en cultuurporpaganda.
– let u op de KNMI-alarmcodes: bij de codes groen, oranje en geel is er beslist niets aan de hand maar moet u wel alvast in blinde paniek raken.
– het wordt vanzelf code rood, hoe dan ook, ook als er niets aan de hand is (is namelijk vrijwel altijd zo).
– voor bestuurders en overige ambtenaren: houd u aan het protocol en gebruik altijd de beslisboom (zie ook de casus ‘Johannes de aangespoelde bulturug’ voor meer info over protocollen en beslisbomen).
– als u onweer alleen niet voldoende vindt kunt u op internet altijd terecht op één van de vele amateurmeteorologensites. Op die sites is het einde der tijden vrijwel altijd nakende en wordt elke winter een ijstijd en elke zomer een tweede Sahara.