Je kent het wel, ‘s avonds na de spits zit je in de trein na een lange dag werken. Je wilt rust, maar treft in de trein een groepje meisjes dat een blog zonder gene met ‘Je kent het wel’ zal beginnen. Het zijn de meisjes die hobby’s hebben. Naast leuke dingen doen met me vriendinnetjes, drankjes doen en gezelligheid hebben ze een modeblog.
De meisjes die ik gisteren trof, acht stuks bij elkaar, kwamen net van een blogmeisjesmeeting. Op de terugreis bespraken ze het succes van de blogs. “Ik ben echt uren per dag kwijt aan reageren, want dat levert je volgers op,” en “Ik gebruik altijd echt Photoshop, hoor, iedereen ziet er op de foto’s veel mooier uit dan in het echt.” De meisjes in kwestie zien er niet uit als modemeisjes. Sterker nog, het zijn je reinste basic bitches. De meisjes hebben een hobby, maar het enige wat ik hoorde was geklaag over hoe zwáár het was. Lijkt me niet echt een leuke hobby als je er non stop over klaagt.
Omdat wij bij ThePostOnline ontzettend veel geven om onze medemensen die een héél zwaar, moeilijkmoeilijkmoeilijk leven hebben, zetten we acht speltips op een rij. Tips om een succesvol blogger te worden. Want zo moeilijk is het allemaal niet.
En dat uit zich niet in een treinreis waarin je net iets te hard door de coupé schreeuwt dat je een blog hebt. En bewust de naam van je blog even laten vallen. En je contacten. En dat je het zó gênant vindt een klasgenootje te vragen een foto van je outfit te maken. Nee, dat uit zich in iets heel simpels. Kleed je goed. Iedereen kan New Balance-sneakertjes onder een (net iets te strakke want je hebt écht maat 36!) skinny jeans dragen met daarop een kek blousje en een dito felgekleurde nep-Rayban Wayfarer van de Primark. De uitdrukking “geen woorden, maar daden” is hier uiterst toepasselijk voor. Ook hetgeen waarom ik Rotterdammers zo enorm waardeer is iets dat je moet onthouden: “niet lullen, maar poetsen”. Je hebt de hele dag al geluld op je netwerkborreltje, ga plannen maken, brainstormen, rubrieken bedenken of iets anders doen dan klagen over je zware leven bij het PR-bureau en dat blog aan je been erbij.
Bonustip: stop met Photoshoppen. Jullie zeiden het zelf: “Op de foto zien mensen er altijd zóveel mooier uit, ik herken ze vaak niet eens.” Wel, ik heb genoeg modemeisjes die wél plezier beleven én talent hebben in het echt gezien, ze zien er net zo beeldschoon én goed gekleed uit als op de foto’s. Dat maakt ze zulke fantastische modebloggers. Kijk een leer is het devies.
Ombre is uit en uitgroei is nooit hip geweest. Kortom, werk die uitgroei bij. Zorg ervoor dat je een kapper hebt die weet wat jou staat en ook daadwerkelijk goede verf gebruikt. Daarnaast is verzorging van uiterst belang, als je zo graag dat kekke modemeisje wil zijn, is een goed kapsel zeker niet onbelangrijk. Niemand heeft zin om te kijken naar een onverzorgd/kapotgephotoshopt meisje. Er is overigens niets mis met roze, blauw of grijs in je haar, maar zorg er wel voor dat het er niet dood uitziet én dat het niet vloekt bij je outfit. Zwart is het nieuwe zwart in dit geval.
Primark en de goedkope lijn van H&M, Mango en Zara worden ‘m gewoon net niet als je graag hip wil zijn. Tip van de dag: het is goedkoop dus 90% van de mensen draagt het. Daarbij is de kwaliteit flut en is je kleding na drie keer wassen lelijk. Ook dat is niet heel chique op je gephotoshopte foto, zeker in combinatie met dat dode dier op je hoofd. Koop de helft van je kleding voor hetzelfde bedrag en zorg ervoor dat het goed past, dat de kwaliteit goed is én dat niet het halve straatbeeld uit je dorp ermee loopt. Onderscheid jezelf. Jij wil die succesvolle modeblogger worden, zorg er dan ook voor dat mensen je opmerken.
Komen we weer terug bij de skinny, het kekke blousje (of ontzettend rock ‘n roll zwarte shirt met tekst!) en de clichéshoen. De enige reden om speltip 3 te negeren is als je zo’n origineel brein hebt dat je alle clichékleding wonderbaarlijk origineel weet te combineren. Spring eens lekker uit je comfort zone! Doe eens lekker gek, denk out of the box. Je bent tenslotte PR-mossel, het is je báán om uit die doos te denken en originele dingen te maken. Dat kun je prima doorvoeren in je kleding. En ga dus lekker buiten je comfort zone. Draag iets dingen die niemand anders draagt, combineer gewaagd en ga los met accessoires. Make up doet trouwens ook wonderen. Nogmaals. Onderscheid jezelf. Jij wil die succesvolle modeblogger worden, zorg er dan ook voor dat mensen je opmerken.
Hakken maken niet alleen je benen langer en slanker, je kont wordt er mooier van, je gaat rechter op staan en je houding wordt een stuk beter. Het leuke van hakken is dat je ze in honderden soorten en maten hebt. De naaldhak is weinig comfortabel, maar oh zo chique onder een mooie jurk. De blokhak is daarentegen een stuk fijner tijdens het lopen en kan je outfit enorm stoer maken. Denk dus gewoon lekker out of the box, spring uit je comfort zone en draag die hakken. Platte schoenen zijn heel vaak heel saai. Uitzonderingen uiteraard daargelaten.
Bonustip: leer er thuis wél even goed op lopen. En vraag een eerlijk iemand mee tijdens het passen die je kan vertellen of je er gênant op loopt.
Nogmaals: skinny, kek blousje en sneakers kan iedereen. Combineren hoeft niet moeilijk te zijn. Kijk naar Suzanne, Gabi, Iris of Ivania.
Verzorgde wenkbrauwen, een huid die niet dichtgeplamuurd maar met zorg opgemaakt is, oogschaduw op de juiste plekken én je lippen goed. Het is allemaal niet zo moeilijk, maar toch gaan mensen er heel vaak de fout mee in. Terwijl een simpel cursusje je veel werk scheelt en je er nog steeds veel beter door uitziet. Twijfel over je make up? Ga naar de betere parfumerie en vraag het de medewerkers. Of zorg dat je vrienden maakt die een opleiding tot make up artist doen.
Als je écht zo goed wil worden als de modeblogmeisjes die (een deel van) hun inkomen verdienen met hun mode- of beautyblogs, dan is het tijd om te professionaliseren. Ga weg bij je gratis blogprovider en zorg voor een custom layout. Zorg voor een .com- of .nl-domein. Neem een cursus creatief schrijven om zo de kneepjes van het vak te leren. En in het geval van dyslectie, zorg dat je taalnazizusje je stukjes leest voor je ze publiceert. Het is allemaal niet zo moeilijk. Het is alleen héél hard werken. En dat maakt die ontzéttend zware hobby van je uiteindelijk ontzéttend leuk.
Beeld: Shutterstock