Gewapende republikeinen jagen agenten weg

13-04-2014 18:52

Een hoog opgelopen conflict tussen een cowboy en een federale overheidsinstantie dreigde compleet uit de hand te lopen. Honderden tot de tanden toe gewapende militieleden uit het hele land reisden af naar Nevada om de cowboy en zijn zes zoons bij te staan tegenover de honderden gewapende federale agenten die de ranch van de cowboy omsingelden. De reden van het conflict; schildpadden.

Al 125 jaar grazen de koeien van de familie Bundy op hetzelfde stuk land. In de jaren ’90 eiste het landelijke Bureau voor Landmanagement dat de rancher in het vervolg 50.000 dollar per jaar moet betalen om zijn koeien nog langer daar te laten grazen. Dit omdat het land ook bewoond wordt door een bedreigde schildpaddensoort. Bundy weigert echter om te betalen. Niet alleen omdat hij dat bedrag niet op kan hoesten, maar ook omdat hij van mening is dat als hij ineens geld moet betalen voor het gebruik van het land, dat hij dat aan de lokale overheid hoort te betalen, en niet aan de federale overheid.

Na 20 jaar getouwtrek is het verschuldigde bedrag opgelopen tot boven de miljoen dollar. De maat is vol voor het BLM en zij sturen 200 zwaar bewapende agenten die vervolgens de Bundy ranch omsingelen en zijn vee beginnen af te voeren met helikopters. Die machtsvertoon schiet veel mensen in het verkeerde keelgat. Onder andere de Gouverneur van Nevada, die hard uithaalt naar het BLM en federale overheid. Nadat één van de zonen van Bundy hardhandig wordt gearresteerd als hij filmt hoe het vee wordt verwijderd, knapt de cowboy. Hij belooft een lokale nieuwsorganisatie dat zij zijn aller laatste interview mogen afnemen, voordat hij zich ingraaft en het uit schiet met de overheid.

Demonstranten en andere media beginnen zich te verzamelen rond het land van de boer, maar worden op afstand gehouden door agenten. Ze mogen in een kleine afgerasterde ‘vrije meningsuiting zone’ staan, ver weg van de ranch. Ook dit schiet in het verkeerde keelgat, wederom ook van de Gouverneur, die eist dat demonstranten en media zich vrij mogen bewegen. Stilletjes worden de zones weer verwijderd en krijgen demonstranten vrij spel, die zelf wegen beginnen te blokkeren.

Via socialmedia worden ondertussen allerlei militia groepen in het hele land aangespoord om hun wapens te verzamelen en naar Nevada af te reizen. Een overheidsfunctionaris dreigt dat mensen die de boer willen bijstaan in hun graf terecht zullen komen. Zijn waarschuwing wordt in de wind geslagen en honderden tot de tanden toe bewapende rednecks reizen af naar de ranch. Zij geven aan hun volautomatische geweren leeg te zullen schieten op de agenten in het geval dat die een schot lossen.

De stand-off wordt steeds grimmiger en het lijkt slechts een kwestie van tijd tot iemand de trekker overhaalt en een massale schietpartij uitbreekt. Om dat te voorkomen heeft de overheid nu eieren voor haar geld gekozen. Het reeds in beslag genomen vee wordt geretourneerd aan de cowboy, de agenten vertrekken, en het BLM belooft het conflict met de boer verder in de rechtbank uit te zullen vechten.