Hij bevond zich in 2009 een paar maanden tussen twee banen en toen ontdekte hij de digitale schatkamer vol met economische faits divers.
“Ik werkte bij een vermogensbeheerder. Daar lagen kranten, maar daar wilde ik thuis niet voor betalen. Ik begon te struinen op internet. Toen ik weer in de financiële dienstverlening actief werd ontdekte ik op kantoor dat medewerkers discussies van een dag oud voerden op basis van wat er in de kranten stond. Op internet was iedereen al een stuk verder.”
Econoom Lukas Daalder (1967) bundelt al een paar jaar de beste grafieken ter wereld en deelt deze statistieken ’s ochtends met de wereld, vaak ingeleid door een dodelijk zinnetje. In het Engels, dat wel, het linqua franca van het kapitalisme. Vanaf vandaag ook via ThePostOnline.
De Noord-Hollander is uitgegroeid tot een blogfenomeen voor economische fijnproevers. Daalder’s blog is inmiddels zo populair onder economievolgers – variërend van NOS-verslaggevers tot aan bloggers van Das Kapital en van professoren tot aan Nederlandsche Bank- medewerkers, dat hij wel wordt gezien als het ’best bewaarde geheim’ van de Nederlands economie.
Voor al zijn fans huurt Daalder jaarlijks een Amsterdams café af voor een clubborrel die steevast eindigt in een studentikoos bralpartijtje. “De jongens van FollowTheMoney drinken me arm. Die zijn er als eersten en gaan als laatsten weer weg.”
Daalder zelf omschrijft zichzelf als ‘best saai.’
“Ik heb wel een mening, maar ik ben meer een informatieverspreider”, zegt hij. En dat doet hij niet door ons dorre tekstlinks te serveren, maar met flitsende ‘grafiekenporno’, zoals een fan al eens opmerkte.
Doel van zijn dagelijkse statistiekenpagina is om insiders in zestig seconden bij te praten in tien grafische ezelsoren.
“Ja, je kunt die droge saaie links erbij zitten, maar dit is veel visueler. Je kunt in een minuut klaar zijn, maar ook doorlinken naar de bronnen. Als je tijd hebt kun je eindeloos doorsurfen. Dan is het echt food for thought.”
In juni, wanneer hij zijn duizendste aflevering levert, is er weer een Daalder-clubdag. Of hij gaat optreden met zijn band is nog even de vraag. Daalder is niet alleen econoom, maar ook een begenadigd keyboardspeler van de in Engeland zeer bekende post-punkformatie Eton Crop.
“Tuurlijk wilde ik beroemd worden”, zegt hij met gevoel voor understatement.
Dan serieuzer: “We zijn wél recordhouder studio-optredens in de John Peel Show voor bands buiten Engeland”, zegt hij. John Peel was de beruchte BBC-dj (1939-2004) die onder meer Led Zeppelin, David Bowie en punkbands als The Fall en The Undertones ontdekte.
Leuk weetje: een van de leden uit Eton Crop is Erwin Blom, internetentrepreneur, oud-VPRO sociale media baas én zwager van Daalder.
Nog andere zaken? De grafiekenkoning loopt hard. Niet zo hard als twitter-econoom Ewald Engelen op de 800 meter, maar toch nog alleszins redelijk. De halve marathon kraakt Daalder nog altijd in 1.23 minuten.