Binnenland

Antipestindustrie verdient miljoenen over rug van gepeste kinderen

16-04-2014 10:16

Er zijn inmiddels vele methodes en programma’s om iets te doen aan pesten op scholen waar miljoenen mee worden verdiend, maar er is nog maar weinig degelijk wetenschappelijk bewijs voor al deze methodes. Dit meldt ochtendcourant Trouw

Ook blijkt dat er veel sprake is van kwakzalverij: methodes en programma’s tegen pesten die eerder gevaarlijk en schadelijk zijn dan heilzaam.

Nederlands Jeugd Instituut

Naar aanleiding van kritiek door de Nationale Kinderombudsman op antipestkwakzalverij, waar de kwakzalvers in kwestie veel geld mee verdienen, bekeek een commissie van het Nederlands Jeugd Instituut meer dan zeventig bekende antipestmethodes. De verwachting is dat slechts enkele methodes als bewezen effectief kunnen worden beschouwd.

WC Eend onderzoek

Uit het onderzoek van Trouw blijkt dat er nauwelijks serieus wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar antipestmethodes. De onderzoeken die wel worden gedaan zijn vaak WC Eend: hoogleraren die hun zelf bedachte methodes ‘geheel objectief’ onderzoeken.

Of hoogleraren die antipestprogramma’s onderzoeken en worden betaald door de bedenkers van de antipestprogramma’s in kwestie.

Project P

‘Pesten’ staat de laatste tijd in de belangstelling. Dit na een reeks zelfmoorden van pestslachtoffers in zowel binnen- als buitenland.

Onlangs lag het RTL 5-programma Project P onder vuur. Dit antipesttelevisieprogramma werkt met verborgen camerabeelden om zo pestkoppen te kunnen confronteren. Schoolbesturen waren daar niet blij mee.