Het CDA wil dat kindercrèches beheerd door ouders ook in de toekomst mogelijk blijven. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) wil dat voortaan alleen professionele kinderopvanginstellingen recht geven op kinderopvangtoeslag. CDA-Kamerlid Pieter Heerma is het hier niet mee eens en werkt aan een initiatiefwet. Dat zegt de christen-democraat in een interview met ThePostOnline. Hij kan rekenen op de steun van een groot deel van de oppositie.
Heerma is er tegen dat Asscher het ouderparticipatie-initiatief stopt. “Ik kom met een initiatiefwet om het mogelijk te blijven maken. Hierbij baseer ik me op het principe van right to challenge. Burgers hebben het recht hebben een zelfde dienstverlening aan te bieden als deze kan concurreren met bestaande opvangarrangementen.”
Oudercrèches leken een mooie toekomst tegemoet te gaan in de crisistijd, volgens de CDA’er. “Ouders regelden zelf de opvang. Voordeel voor de deelnemers was dat de kosten een stuk lager lagen, en dat de betrokkenheid groter is. Maar het kabinet maakt nu deze vorm van coöperatief engagement onmogelijk.”
Volgens Heerma wordt de ouderparticipatie geofferd in een mistig VVD en PvdA compromis. “De VVD wil dit overlaten aan de vrije markt, terwijl de PvdA gelooft in de staat. Maar de oudercrèches zijn opgezet door ouders. Wie kan er tégen zijn? Niet alles wat niet-staat is, is markt en vice versa. Ik geloof in de derde weg. De samenleving is de winnende kaart voor de toekomst. Dit ís de participatiesamenleving.”
Op papier heeft de gehele oppositie zich al achter zijn idee geschaard. Van SGP tot D66 en van Christen-Unie tot aan SP zijn het eens met de christen-democraat dat Asscher te rigoureus een vernuftig burger-initiatief onmogelijk maakt. De PvdA bewindsman meent dat oudercrèches niet voldoen aan enkele pedagogische voorwaarden, zoals het feit dat kinderen niet elke dag een bekend gezicht zien.
Een tweede punt zijn de opleidingseisen. Heerma: “Het rare is dat er in de tijd dat er veel geld naar de opvang ging een bloei was van kinderopvangbedrijven, ook van ondernemers die bij wijze van spreken een snackbar uitventen. Dat was toen allemaal toegestaan. Nu er minder subsidie beschikbaar is en de crisis gezinnen in de greep heeft, zou je verwachten dat er juist ruimte is voor zulke initiatieven. Het kabinet noemde de ouderparticipatie zelfs als een voorbeeld van participatiemaatschappij. Maar Asscher heeft geen zin om een uitzondering te maken en trekt de pleister er meteen af.”