Bij de begin deze maand ontdekte ‘datadiefstal’ in Duitsland zijn ook gegevens buitgemaakt van Nederlandse gebruikers. Volgens de Duitse justitie zijn de gegevens afkomstig van alle grote Duitse internetproviders. De diefstal omvatte 18 miljoen combinaties van e-mailadressen met wachtwoorden, onder deze gegevens waren ook de gegevens van 50.000 ‘Nederlandse accounts’. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft gecontroleerd of accountgegevens van organisaties in haar doelgroep voorkomen in de buitgemaakte gegevens.
Volgens een woordvoerder van het NCSC is de kans klein dat criminelen iets met de wachtwoorden kunnen omdat het veelal om verouderde gegevens gaat. “Bij veel organisaties ben je immers verplicht om regelmatig je wachtwoord aan te passen.”, meldt het NCSC verder. Wel werd eerder al gesuggereerd dat het goed mogelijk is dat in ieder geval de emailadressen al worden gebruikt om spam naar toe te sturen, maar ook daar lopen kwaadwillenden tegen problemen aan aangezien veel mensen inmiddels al niet meer werken bij de organisatie waarvan de adressen nu bekend zijn.
Nederlanders kunnen via een website controleren of hun gegevens zijn aangetroffen in de buitgemaakte dataset.
Tussen de buitgemaakte accountgegevens zaten volgens het NCSC ook gegevens tussen van de rijksoverheid en zogenoemde ‘vitale organen’, maar welke dat zijn wil de woordvoerder niet kwijt. De criminelen hebben de gegevens waarschijnlijk buitgemaakt op verschillende manieren, onder meer met ‘spyware’. Het was de grootste diefstal in zijn soort in Duitsland. Het was daar bovendien het tweede grote geval van cybercriminaliteit in korte tijd.
(ANP/TPO)