De aarde is sinds het jaar 2000 geraakt door 26 grote asteroïden, rotsblokken uit de ruimte. Omgerekend zijn dat twee forse inslagen per jaar. Dat meldden de asteroïdenjagers van de stichting B612 woensdag. De organisatie werkt aan een ruimtetelescoop om de aarde te bewaken.
De stichting trekt die conclusie uit gegevens van sensoren die zoeken naar nucleaire ontploffingen op aarde. Ze zagen 26 explosies die niet waren veroorzaakt door kernwapens, maar door asteroïden. Die rotsblokken ontploffen meestal hoog in de dampkring. Ze richten dan nauwelijks schade aan op de grond.
Vorig jaar was er een grote klap. Toen ontplofte een asteroïde bij Tsjeljabinsk in Rusland. De explosie was 40 keer zo zwaar als die van de atoombom op Hiroshima in 1945. Door de ontploffing vielen ongeveer 1200 gewonden. Ook in 2002, 2004 en 2009 waren er forse inslagen.
,,De meeste grote asteroïden, die een compleet land of werelddeel kunnen verwoesten, zijn opgespoord. Maar er zijn meer dan een miljoen gevaarlijke asteroïden die een stad kunnen wegvagen, en daarvan zijn minder dan 10.000 gevonden. Omdat we niet weten waar en wanneer de volgende grote inslag zal zijn, is een catastrofe alleen te voorkomen door dom geluk”, verklaart de oprichter van B612, oud-astronaut Ed Lu.
(ANP)