Directieleden en medewerkers van Ajax worden al jarenlang bedreigd en geïntimideerd door de harde kern. Dat schrijft de Volkskrant donderdag op basis van eigen onderzoek. De afgelopen 2 maanden werden minimaal twee mensen in en rond de club bedreigd. Beide slachtoffers deden geen aangifte.
De politie is bekend met de structurele angstcultuur rond de voetbalclub. “Dat directieleden en/of medewerkers in het verleden en het heden regelmatig zijn/worden bedreigd, is bij ons bekend”, aldus de politie.
Voor het onderzoek sprak de Volkskrant onder meer met oud-bestuurdersleden en (ex-) medewerkers over de aanhoudende bedreigingen van de harde kern die grotendeels bestaat uit leden van de F-Side en VAK 410.
Alle 16 betrokkenen willen anoniem blijven uit angst voor represailles.
In de afgelopen 15 jaar is er maar twee keer aangifte gedaan van bedreiging: oud-directeur Arie van Eijden (2005) en oud-directeur Martin Sturkenboom (2012) waren de enigen.
Reden dat er zo weinig wordt aangegeven bij de politie is dat de slachtoffers bang zijn dat de problemen erger worden.
In enkele gevallen weten medewerkers zelfs al af van een geplande bedreiging. Zo wisten ze in januari 2012 al dat Ajax-fans ‘s nachts in de in de tuin van Sturkenboom zouden gaan staan, maar durfden ze niks te zeggen. “Je moet gewoon geen spelletjes spelen bij Ajax”, zegt een oud-medewerker. “Dan krijg je het op je bordje.”
De Ajax Supporters Delegatie (ASD), waarin de harde kern deels is vertegenwoordigd, zegt niet bekend te zijn met de bedreigingen. “Ik herken dat totaal niet”, liet een woordvoerder van ASD weten.
Ook Ajax zegt in een reactie het beeld niet te herkennen. Van de huidige directie zou niemand zijn bedreigd en ook van andere bedreigingen uit het recente verleden weet de club niets. ,
“We voeren met enige regelmaat overleg met vertegenwoordigingen vanuit de supporters en zien geen aanleiding hiermee te stoppen.”
De KNVB noemt het ontoelaatbaar dat medewerkers van clubs worden bedreigd en vindt dat medewerkers aangifte moeten doen. “Dergelijk crimineel gedrag moet en kan enkel strafrechtelijk worden aangepakt.”
Anp