Van de acht Nederlandse partijen die kans maken op een plek in het Europees Parlement, scoort een meerderheid een onvoldoende op het gebied van digitale burgerrechten. Dat blijkt uit de Digitale Vrijheidswijzer voor de aankomende Europese verkiezingen. De wijzer is vandaag door burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom gelanceerd.
De wijzer is gebaseerd op de Europese verkiezingsprogramma’s van de acht partijen die kans maken op een plek in het Europees Parlement. Standpunten uit die programma’s zijn getoetst op basis van zeven criteria, zoals “geen nieuwe bewaarplicht” of “bescherm persoonsgegevens”.
Het programma van GroenLinks scoorde het hoogst, op de voet gevolgd door D66. De PVV kwam als slechtste uit de bus. “In het Europees parlement wordt in toenemende mate over jouw privacy en communicatievrijheid besloten.” zegt Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom.
De Vrijheidswijzer maakt voor de kiezers overzichtelijk welke partij de bescherming van digitale burgerrechten het hoogst op de agenda heeft staan. Ook is er gekeken naar de persoonlijke inzet van kandidaten. “Door in dit stadium al na te denken over grondrechten als privacy, kan een nieuw debacle als ACTA worden voorkomen.” aldus De Zwart.