Opinie

Mensen met een mening – donderdageditie

08-05-2014 19:25

“Het is tijd voor een zwartepietendiscussie over superhelden. Vorige week lieten de producers van The Amazing Spider-Man 2 in een interview weten dat het cinematische alter ego van deze held altijd Peter Parker zal zijn. Dat betekent dat Spider-Man op het grote scherm altijd door een roomblanke acteur gespeeld zal worden. Deze uitspraak getuigt van archaïsch denken, van minachting van het publiek en grenst aan racisme. (-) Een blanke huidskleur moet geen vereiste zijn om een held te zijn.”

Spiderman is nu óók al racisme, aldus journalist Hans Klis in een ingezonden brief in NRC Handelsblad.

 

“Ik voelde alléén warmte en liefde.”

Een 28-jarige stagiaire moet zich voor de rechtbank in Den Bosch verantwoorden voor het hebben van seks met twee 15-jarige leerlingen, een jongen en een meisje.

 

“O nee, wij hadden het er onlangs live op de radio over en dan hebben we het over die jongetjes op die scooters enzo, maar ik ben op geen enkel moment bang voor wat dan ook. Soms denk ik op de terugweg naar huis weleens, had ik dat nou wel zo moeten zeggen? Maar echt gezeik heb ik er nog nooit mee gehad. Ze zullen overigens vast wel eens naar 3FM luisteren. We hebben ook veel vrachtwagenchauffeurs onder onze luisteraars.”

Vergelijkt Coen Swijnenberg (3FM) vrachtwagenchauffeurs hier nu met heel misschien wel criminele leden van motorbendes? Op VK.nl

 

“Al tientallen jaren gebruikt men pingers met frequenties van 30 tot 50 kHZ om grote zeezoogdieren te traceren. Hun locatie en andere data worden verzonden naar ontvangers in de oceaan of satellieten telkens deze dieren naar de oppervlakte komen. Akoestische pingers worden ook aangebracht om visnetten te beschermen tegen roofdieren die de gevangen vis anders proberen te stelen. Er zijn meerdere aanwijzingen dat de opgevangen signalen niet afkomstig waren van de zwarte doos maar wel van een tracking systeem. Eerst en vooral komt de vastgestelde frequentie van 33,3 kHZ niet overeen met de frequentie van een zwarte doos die rond de 37,5 moet liggen.”

Oceanograaf William Meacham denkt dat er helemaal nog geen ‘ping’ van de zwarte doos van de vermiste Malysia Airlines Boeing 777 MH370 is gevonden. De zoekboten hebben waarschijnlijk ‘pings’ opgevangen van getagde zeedieren. Waarmee het mysterie van MH370 alleen maar groter wordt. In het AD.

 

“De Amerikanen verstaan het niet, maar begrijpen het wel”

Zanger Egbert Meyers uit het Drentse Grollo gaat tijdens zijn toer door Amerika in het Drents zingen.

 

“Throughout the Eurovision weekend the city is encouraging any couples to tie the knot. Ceremonies can be held on a specially arranged “wedding boat” cruising the harbor. The marriages are intended to mark both the 25th anniversary of same-sex civil partnerships in Denmark — the first country in the world to permit them — and Eurovision’s open-minded reputation.”

Mocht u toch in Kopenhagen zijn voor het Songfestival, CNN heeft nog een leuke tip: in het huwelijk treden, als het even kan een homoseksueel huwelijk.

 

“Stuur me naar de homo- dan wel feministenhel, maar ik vind zo’n uitspraak in al zijn machteloosheid best aandoenlijk. Typisch een compliment van de generatie mannen die hun boterham met pindakaas nog door hun vrouw laten smeren. Dat is allang niet meer bedreigend, eerder sneu. Zulke mannen moet je hartelijk uitlachen of negeren, want daar kunnen ze slecht tegen. Maar Samuel vindt dat Van Zanen „denigrerend en kwetsend” was, ook richting haar „partner en andere homoseksuele aanwezigen”. Welja. Ik vroeg me prompt af wat we ervan zouden moeten vinden als ík likkebaardend tegen Samuel zou zeggen: „Wat zonde, wat zonde dat ik niet lesbisch ben!” Was dat dan wél denigrerend en kwetsend (lustobject!) voor haar en níet voor ‘partner en homoseksuele aanwezigen’? Hoe dan ook ging Monique Samuel het allemaal nadrukkelijk rondtwitteren. Een combinatie van gretig slachtofferschap met verbale agressie die huiveringwekkend, modern en fascinerend tegelijk is.”

Columniste Margriet Oostveen in NRC Next. De lesbische De Correspondent-journaliste Monique Samuel was boos dat de Utrechtse VVD-burgemeester Jan van Zanen tegen haar had gezegd “Wat zonde, wat zonde”, toen hij achter haar geaardheid kwam.

 

“De stukken op GeenStijl zijn soms stinkvervelend, flauw, obligaat, jennerig, te snel op het web gekwakt, op of over het randje. Soms zijn ze verrassend goed uitgezocht en brengen ze nieuwtjes aan het licht die wij van de dode bomen lieten liggen.
GeenStijl bedrijft campagnejournalistiek, net als zijn bekendste tegenhanger Joop.nl. Alleen neemt deze Varasite bij voorkeur over wat elders al is verschenen (ook Tighadouini’s j’accuse uit Het Parool werd er gretig gekopieerd). Bovendien valt er om het proza van GeenStijl nog wel eens te grinniken. Kom daar ’ns om bij Joop.nl, waar linkse ernst en volstrekte humorloosheid hand in hand gaan. Maar beide hebben alle recht van bestaan.

Ik wens Nourdine Tighadouini veel genoegen bij het doen van zijn aangifte. Maar de Grote Roze Wolf bestrijd je niet door naar justitie te rennen. Die bestrijd je door opiniestukken te schrijven die wél overtuigen.”

Vrij Nederland columniste Elma Drayer.