Weten & Tech

Mans En Garde: ‘Lessons Learned’

18-05-2014 18:00

1kampcastorhescofront


Leren van je fouten geldt eveneens voor ex-Sld I nukubu’s* die thuis vanachter hun bureau zaken observeren en bekritiseren. En op basis hiervan open boze brieven aan generaals sturen inzake de MINUSMA-missie in Mali. Waar de troepen op kamp Castor (Goa) in tenten bivakkeren in plaats van in gepantserde containers. Een kamp waar geen Hesco-barrières te vinden zouden zijn, en waar de wachtposten amper bescherming zouden bieden tegen windbukskogeltjes. Uit nadere bestudering bleken deze observaties niet helemaal te kloppen. Ja, de manschappen slapen (vooralsnog) in tenten. Nee, er staan wel uit Hesco’s opgebouwde versterkingen (voor ‘het helikopter deel’). Nee, er staan wel iets minder amateuristische kamp-wachtposten.

Wachtpost kamp Castor (medio half april)
1kampcastorapril


‘Proactief’ omgaan met risico’s

De rijen Hesco’s staan dus weliswaar niet direct rond de tenten, maar ze staan er wel. Dat de tenten misschien toch onvoldoende dik zijn om incoming tegen te houden, bleek de defensietop eind maart al in de gaten te hebben. Sterker nog, dergelijke risico’s waren zelfs vooraf ingeschat, waar ‘proactief’ mee om wordt gegaan, zo meldde de commandant der strijdkrachten (CDS) generaal Middendorp bij P&W op 12 mei. Dezelfde dag kreeg de Tweede Kamer een voortgangsrapportage (.pdf) over de Mali-missie. Hierin meldt Defensie,

Mede gezien de veiligheidssituatie is de bescherming van het Nederlandse personeel verbeterd, vooral door de vervanging van legeringstenten door scherfwerende containers.

‘Is verbeterd’? Als in: de bescherming biedende containers staan reeds ter plaatse opgesteld? Wat niet waar is. Op 9 mei meldde de NOS,

De dreigingsomstandigheden veranderen en daar waar nodig worden extra maatregelen getroffen. Een voorbeeld daarvan is het vervangen van tenten door containers en dat proces is nu gaande”, zei de minister aan het begin van de ministerraad. [-] Volgens Hennis gaat de bouw van dit meer definitieve kamp twee tot drie maanden duren.

De onveilige legering in tenten was -naast door Arnold Karskens– ook aangekaart door de militaire vakbond AFMP. Uit een interview met 1Vandaag op 9 mei blijkt dat we bij aanvang van de Mali-missie zelfs niet eens meer beschikten over gepantserde containers. Deze waren na terugkomst uit eerdere missiegebieden verkocht. De AFMP schat in dat meer bescherming biedende containers pas in het najaar beschikbaar zijn. Daarnaast beklaagt de AFMP zich over het gebrek aan ‘lessons learned’. Bij BNR waren soortgelijke AFMP-geluiden te horen.



Hesco’s voor de heli’s
1clamshelterhesco


Hoe scherfwerend is ‘scherfwerend’?

Als gepantserde containers pas in het najaar beschikbaar komen, waar bestaat het scherfwerende materiaal dan uit van de nu arriverende ‘scherfwerende’ containers, daar alle (standaard) stalen containers (wanddikten van circa 1.5 tot 4.0 mm) enige scherfwerende eigenschappen bezitten.

Met dit moderne ‘proactieve’ management van Defensie duurt het uiteindelijk dus zo’n tien maanden voor ‘we’ op volledige operationele sterkte aanwezig zullen zijn in Mali. Wanneer ook de uit te sturen CH-47 Chinook transporthelikopters -een ander achterafbesluit- er op volle kracht wieken (medio oktober).

Een Romeins legioen zou waarschijnlijk minder tijd nodig hebben gehad om er vanuit Rome orde op zaken te komen stellen. Waarbij ze in (potentieel) vijandelijk gebied elke dag op narigheid voorbereid kampeerden.


Meer Mali-missie bij www.missiemali.nl, waar relevant nieuws verzameld wordt.


Kamp Castor half april (overdracht op 3 mei)



* Michiel Mans is een ‘nukubu’. Een ‘nutteloze kutburger’ in een leunstoel. De nachtmerrie van elke professional. Een bd-soldaat der 1e Klasse die vrijwillig als verkenner met zijn jeep, en later als zandhaas bij de Nationale Reserve, de Rode Horden tegenhield. Daarnaast leest Mans wel eens een Sun Tzu, Liddell Hart, Marshall of van Creveld. Of trekt zijn bijbel ‘The encyclopedia of Military History’ van Dupuy & Dupuy uit de kast. Mans weet dus alles. Helaas luistert niemand naar hem.