Weten & Tech

Kabinet wil digitalisering stroomlijnen met commissaris

19-05-2014 12:43

In een poging meer grip te krijgen op de digitalisering van informatie wil het kabinet een nationaal commissaris digitale overheid aanstellen. Dat zei Dion Kotterman, onder meer verantwoordelijk voor informatiseringsbeleid bij Binnenlandse Zaken. Deze commissaris moet de komende jaren de digitalisering van de informatie van de overheid gaan stroomlijnen. De overheid kampt welhaast chronisch met problemen bij ICT-projecten en deze nieuw in te stellen functie moet daar enige verandering in gaan brengen. Al in 2011 onderkende men dat de ontwikkeling van een algemene visie op ICT-gebied ‘achterop was geraakt’ bij de ontwikkelingen in de praktijk.

Destijds ontstond er een beeld van fragmentatie, mede doordat de overheid meerdere rollen ten aanzien van de burger heeft. In het WRR rapport dat verscheen over ‘iOverheid’ kwamen vooral zorgen over een woud aan losse elementen, conclusies die het kabinet destijds ook onderschreef. Met de aanstelling van een commissaris die de digitalisering moet gaan stroomlijnen lijkt het kabinet nu de versnippering op het vlak van ICT binnen de overheid aan te willen gaan pakken. Men heeft pas onlangs besloten deze functie in te stellen om ‘de belangen van de overheid beter te bewaken’,  de Tweede Kamer moet nog worden ingelicht over dit besluit.

Problemen bij overheid en ICT

Het inroepen van het commissariaat sluit aan op het pleidooi van de WRR in 2011 om een ‘iCommissie’ in te stellen, waarbij deze problemen zou moeten gaan signaleren en rapporteren. De Nationaal Commissaris in de nu beoogde vorm kwam naar voren bij ICT-commissie die namens de Tweede Kamer onderzoekt waarom het zo vaak misgaat bij grote overheidsprojecten, waar Knotterman vertelde over de kabinetsplannen.

Nog vorige week kwamen alarmerende berichten over de ICT-projecten binnen de overheid naar boven, waarin men sprak over ‘permanent falen’. Er zou jaarlijks verder voor een totaal aan 4 á 5 miljard Euro verspild worden aan projecten bij de overheid die niet goed afgestemd worden. In praktisch alle onderzochte gevallen werd de deadline niet gehaald.

Het kabinetsvoorstel ligt in het verlengde van het voornemen burgers in 2017 de informatie van de overheid digitaal via een ‘virtuele kluis’ in te kunnen laten zien en gebruiken. Kotterman is positief over de voornemens, maar verwacht dat niet alles zal lukken. Vooral bij lagere overheden zal het nog een “hele opgave” zijn, een probleem dat nog wel eens een flinke impact zou kunnen krijgen, nu eerder dit jaar bekend werd dat lagere overheden juist meer verantwoordelijkheden krijgen. Gemeenteambtenaren gaan in die visie straks overzien welke van uw gegevens met wie kunnen worden gedeeld, waarmee men het ICT-beleid juist weer opknipt in kleinere delen.

TPO/ANP