Om een nieuwe generatie jonge en gewelddadige criminelen te stoppen, is een breder scala van straffen en maatregelen nodig. Dat stelt Marjolein Smit, chef van de Amsterdamse recherche.
“Voor elke jonge crimineel die we pakken, staan er twee op”, zegt Smit in het boek Doorgeschoten van Parool-journalist Paul Vugts, dat vrijdag verschijnt. “Misdaad loont, is het credo, want de huidige straffen helpen niet.”
Smit pleit ervoor als overheid “gezamenlijk tegen deze jongens” op te treden.
“Waarom zeggen we niet: je krijgt geen rijbewijs en geen paspoort zo lang je misdrijven blijft plegen? Waarom geen ‘three-strikes-and-you’re-out’: na een derde misdrijf een hele tijd het hok in?”
Amsterdam gaat al jaren gebukt onder jonge draaideurcriminelen, vaak van Marokkaanse afkomst. Wat vroeger de top 600 van jonge recidiverende criminelen was, is inmiddels al een top 800 (het getal 900 wordt inmiddels ook al genoemd). Veel media noemen het echter nog steeds ‘top 600’.
Een te soft strafklimaat, sommige criminelen worden ‘gestraft’ met een eigen woning, een uitkering en heel veel hulopverlening, is niet de enige oorzaak van deze problematiek. Ook de dramatisch lage pakkans en het feit dat de kans op veroordeling door een rechter nihil is zorgt ervoor dat voor deze jongeren misdaad inderdaad loont.
Anp/TPO