Dankzij het wegbezuinigen van tbs-klinieken worden tbs’ers sneller in resocialiseringsprojecten gezet en nemen de klinieken ‘meer risico’ met het naar buiten laten van veroordeelden. Dit zegt John Nijhuis, directeur van de weg te bezuinigen tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken, tegen de Tubantia.
Volgens Nijhuis werden dossiers van tbs’ers opnieuw tegen het licht gehouden toen duidelijk werd dat de kliniek zou gaan sluiten. “Er is vooral gekeken hoe op z’n minst vertraging in de behandeling van de tbs’ers in voorkomen kon worden”, aldus Nijhuis.
Omdat het overplaatsen van tbs’ers veel vertraging in de behandeling betekent, is de kliniek geprikkeld om zoveel mogelijk tbs’ers versneld te laten resocialiseren.
Van de 130 tbs’ers in Oldenkotte hebben er inmiddels 34 verlof gekregen. Zij lopen nu weer vrij rond in de maatschappij. 48 tbs’ers zijn inmiddels overgeplaatst naar een andere kliniek.
Nijhuis: “In het belang van de patiënt ben je bereid, daar waar het kan, iets meer risico te nemen, zonder het traject in gevaar te brengen.”
In 2012 kwam tbs-kliniek Oldenkotte in het nieuws toen een tbs’er in een resocialiseringsproject (waarbij ‘iets meer risico werd genomen’) een stukje mocht gaan fietsen met zijn sociotherapeute. Bij een mailsveld trok hij de therapeute van de fiets en verkrachtte hij haar.
De therapeute raakte zwaar gewond. De tbs’er werd later opgepakt.