Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Electoraal landschap enorm versnipperd

25-05-2014 09:45

In de analyse van vandaag (pdf) wordt eerst ingegaan op de prognose voor de uitslag van EP2014 op basis van de verschillende exit-polls.

Uit vergelijkingen van de getelde uitslagen in de stembureaus en de vorige uitslag in die stembureaus in 2009 blijkt:

  • Dat er een grote kans is dat 50PLUS net de kiesdrempel niet haalt.
  • Deze “extra” restzetel toe kan vallen aan CDA, D66 of ChristenUnie-SGP.
  • Er ook nog een kans is dat de SP geen derde zetel haalt. Die zetel kan dan gaan naar VVD of PVV. (afhankelijk welke twee meer stemmen krijgt)

Een klein aantal uitgebrachte stemmen kan daarbij dit verschil betekenen.

Niet voorspeld dat PVV zou winnen

Interessant is het dat bij de commentaren op de uitslag gedaan wordt alsof voorspeld was dat de PVV zou winnen ten opzichte van de vijf jaar geleden en dat men verbaasd is over de uitslag van het CDA. In onze voorspelling van vorige week gaven we aan dat het CDA de grootste zou kunnen worden (met 4 of 5 zetels). Ook hebben we niet voorspeld dat de PVV ten opzichte van de vorige keer groter zou worden. Bij een score voor de Tweede Kamer van ongeveer 15 procent gingen we uit van 4 of 5 zetels. Dat wordt waarschijnlijk 13 procent en 3 of 4 zetels.

In de bijlage staat er ook nog een overzicht van meningen over de EU in relatie tot de partijkeuze van donderdag jl.

Peiling Tweede Kamer

De fragmentatie van het electorale landschap dendert door. Nu is de grootste partij nog maar 15 a 16 procent groot.

Een derde van de kiezers die donderdag gestemd hebben geeft aan dat men een andere partij gestemd zou hebben als het Tweede Kamerverkiezingen geweest zouden zijn. Mede op basis daarvan komen we deze week op een landelijke score voor de TK-verkiezingen op D66 25 zetels, PVV 22, CDA 21, VVD en SP 20, PvdA 12, GroenLinks en ChristenUnie 8, Partij voor de Dieren 5, SGP en 50PLUS 4 en PiratenPartij 1.

peiling-25-mei

Bij deze uitslag en die van de verkiezingen voor het Europese Parlement valt op dat VVD+PvdA ongeveer 23 procent van de stemmen haalt, terwijl minder dan 2 jaar geleden bij de Tweede Kamerverkiezingen die partijen samen 51 procent haalden. Zelfs met D66, ChristenUnie en SGP erbij is de score nog maar 46 procent. Als dat de uitslag zou worden bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart 2015 dan raakt die combinatie van 5 partijen de meerderheid in de Eerste Kamer kwijt.