Het ministerie van Defensie heeft in 2011 tegen ‘s werelds grootste dierenrechtenorganisatie PETA gezegd dat Nederland geen dierproeven verricht ten behoeve van militaire medische trainingen. Dat is opmerkelijk omdat het ministerie van Defensie sinds mensheugenis dierproeven laat verrichten. Dat jaar werden er bijvoorbeeld 21 varkens gebruikt voor duikmedisch-onderzoek en 50 hamsters voor zenuwgas-onderzoek. Ook worden er oefen-operaties op 12 varkens per jaar verricht.
Op dinsdag 5 april schreef een woordvoerder van het ministerie deze email aan PETA.
Dat was antwoord op deze vraag van een medewerker van PETA: “We are surveying NATO countries to learn whether or not they use animals in military and/or special operations forces (SOF) medical training exercises. So far we have received confirmation that several NATO countries do not use animals for these purposes. Can you please let us know if The Netherlands Ministry of Defence uses animals in its military and/or SOF medical training exercises?”
Minister van Defensie Jeanine Hennis schrijft aan de Tweede Kamer na vragen van de Partij voor de Dieren:
“Het gegeven antwoord door de woordvoerder aan PETA US was op basis van de informatie die de woordvoerder op dat moment voorhanden had. Helaas kwam dit antwoord niet overeen met de praktijk.”
Uit actuele cijfers van het ministerie van Defensie blijkt dat jaarlijks 12 varkens worden gebruikt voor het trainen van traumachirurgen en anesthesisten van Defensie. De vaardigheden die getraind worden, zijn het stelpen van grote, massale bloedingen in de buik, het dichten van darmperforaties, het behandelen van grote verwondingen aan hart en longen en nek- en hoofdverwondingen. De cursussen worden gegeven in het Studiecentrum Medische Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen.