Als u niet van verre komt is uw bloed waarschijnlijk Keltisch-Germaans. Een wat warrige afkomst, waar we ons hoofd nu niet over gaan breken. Ons hoofd is sowieso meer Romeins. Alles wat hier na uw geboorte in werd gepropt, is verbazend diep doordrenkt met het klassieke Rome. U kunt daar periodiek in zwemmen tijdens romeinenfestivals. Wel moet u bij het koesteren van uw wortels voorzichtig zijn daar deze gladius hanterende lui nogal fascistisch waren. Althans, zo vindt men hier en daar. En anders zou de Romeinse ‘Hitler’-groet een indicatie kunnen zijn. Misschien ook niet?
Voor En Garde Romeins gaat jubelen, moeten er volledigheidshalve wel wat aanvullingen worden gemaakt. Bijvoorbeeld de Grieken. Waar de Romeinen door zijn beïnvloed, en graag van jatten. En niet alleen hun goden. Deze goden werden ongeacht de oorsprong nadien ausradiert door de Katholieke Kerk die na de keizers Rome als het zwaartepunt beschouwde. Hun leer, al-dan-niet verspreid met het zwaard, zoals door Karel de Grote, stond nog slechts één god toe. Alles wat afweek werd met wortel en tak uitgeroeid of in christelijk beton gegoten.
Beton, in ongewapende vormen, wordt vaak als Romeinse uitvinding genoemd, maar voor hen kenden o.a. de Egyptenaren het gebruik al. Eveneens een volk dat qua vernuft niet genoeg bejubeld kan worden. De Romeinen verbreedden echter de gebruikstoepassingen van hun opus caementicium, en ontwikkelden zelfs een mengsel dat onder water droogde en uithardde (basis samenstelling: een deel kalk op drie delen pulvis puteolanus – een vulkanisch as). Of de betonreceptuur als ‘duivels onderwereld braaksel’ door de Kerk bij het vuil werd gezet is onbekend, maar het verdween om pas in de 18e eeuw opnieuw uitgevonden te worden.
De koepel van het Pantheon in Rome was lang de grootste vrijdragende betonnen overspanning (foto: wiki, upload van PoePoe)
De lijst van Romeinse vindingen, of door hen groot gemaakt vernuft, is ellenlang. Deze el, als maat, is voor de variatie eens geen Romeinse uitvinding, maar ‘digitaal’ meten was wel al routine voor ze (digitus, digiti).
Je kunt haast geen uitvinding bedenken of Romeinen beginnen te gapen. Vind je dit verveeld gapen een uitdrukking van superieure arrogantie, wijzen de toga’s erop dat je vrijwel geen zin kunt uitspreken zonder overvloedig gebruik van hun moerstaal. Waarbij dat gebruik van ‘arrogantie‘ en ‘superieure‘ taalkundig inmiddels wat verwarrend inwisselbaar is. Tegen Grieks protest over de afkomst van de toga, wijzen ze hen minzaam met “Vae victis” even op hun verloren hiërarchische plek, hopend dat iedereen de oorsprong van deze laatste uitspraak vergeten is, en ene Brennus zijn bek houdt, want soms is zwijgen goud waard.
Niet overtuigd qua Romeins heerschap op uitvinding gebied? Al was het maar omdat we het over een Zwitsers zakmes hebben? Gaap.
En dan zwijg ik nog over wat u in de rechtbank te horen krijgt als u dit zakmes hebt gebruikt om ergens in te breken. Veel Romeinser dan rechters (de Romeinse wortels van de moderne rechtspraak) vind je haast niet. Op hun gehanteerde strafmaten na dan. Dat is echter een ander verhaal. Soms erg smerige verhalen. Wat het goorste verhaal betreft, treft de Romeinen geen blaam, dus mogen ze de handen in onschuld wassen. Wat we volgens gangbare verhalen ook al weer tweeduizend jaar in navolging van hen doen… .
De historicus Jona Lendering (van www.livius.nl) gaat op zijn eigen plek mainzerbeobachter.com graag verder in op Romeinse invloeden.
(Titelfoto: Romeinenfestival)