CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is afgelopen donderdag een Wob-procedure begonnen om alle cijfers over de accijnsverhoging voor diesel en lpg boven water te krijgen. De cijfers die staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes afgelopen woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd zijn volgens Omtzigt ‘onbetrouwbaar’. Volgens Wiebes is er geen sprake van dat er massaal over de grens wordt getankt en de ondernemers veel omzet verliezen sinds de accijnsverhoging. Omtzigt – die zich gesteund weet door brancheorganisatie BOVAG – bestrijdt dat. Omtzigt gaat deze week voorstellen dat er een hoorzitting met onafhankelijke experts moet plaatsvinden en dat alle cijfers bekend moeten zijn vóórdat er een debat komt over de kwestie.
Het is uniek dat een Kamerlid gebruik maakt van de Wet openbaarheid van bestuur. Het Kabinet heeft namelijk de plicht de Tweede Kamer te informeren wanneer het parlement daar om vraagt. “Maar omdat de staatssecretaris weigert álle cijfers naar de Kamer te sturen moet het maar zo”, zegt Omtzigt tegen ThePostOnline. Ook wil Omtzigt een hoorzitting met onafhankelijke experts over de kwestie. “Daarna is het pas tijd voor een debat met de staatssecretaris. Met alle cijfers boven tafel voorkomen we dat we in een welles-nietes spelletje met de regering verzeild raken.”
Volgens Omtzigt is het niet mogelijk een getrouw beeld van de effecten van de accijnsverhoging te schetsen door de zogenaamde aangiftecijfers buiten beschouwing te laten. Bedrijven moeten aangifte doen van accijnzen. Ten minste één keer maand en grote oliemaatschappijen zelfs dagelijks. Die cijfers geven een getrouw beeld van het gebruik. Die cijfers komen, ondanks aandringen van Omtzigt, niet beschikbaar. Ook hebben de pompstations, zelfs de kleinsten, een dagelijkse administratie van de getankte liters. Ook die zijn niet opgevraagd door Wiebes. Omtzigt: “Het blijft gissen waarom dat niet gebeurd is.”
Wiebes stuurde woensdag een brief aan de Tweede Kamer waarin hij stelde dat uit onderzoek bleek dat de accijnsinkomsten op diesel en lpg in het eerste kwartaal met 51 miljoen euro zijn gestegen. Dat is 5,8 procent meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Wiebes erkent op basis van cijfers over de eerste 3 maanden dat er grenseffecten zijn, maar die vallen binnen een ‘meerjarige trend van teruglopende verkopen’.
Omtzigt gaat in een column op ThePostOnline nader in op de kwestie:
“De dag voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart lekte een brief vroeg uit dat er 161 miljoen euro extra accijns binnengekomen was over de maand januari. Dat is nu heel fors naar beneden gecorrigeerd naar 56 miljoen extra in januari. En nu blijkt er in de eerste drie maanden in totaal 54 miljoen extra accijns te zijn binnengekomen. Ofwel, als je het bij elkaar optelt is in februari en maart 2 miljoen minder binnen gekomen, ondanks de verhoging.”