Politiek

Censuur: Marechaussee wilde niet dat Brenno de Winter over NSS-top schreef

03-06-2014 09:21

De Koninklijke Marechaussee (KMar) wilde niet dat onderzoeksjournalist en ThePostOnline-columnist Brenno de Winter over de NSS-top schreef. Ook werd hij in de gaten gehouden terwijl hij begin dit jaar op een bankje in Den Haag een column schreef voor ThePostOnline. Dat blijkt uit een overzicht dat de politie op De Winter zijn verzoek aan hem heeft gestuurd. De Koninklijke Marechaussee deed een landelijke waarschuwing uitgaan  in de aanloop van de NSS-top voor De Winter: de KMar wilde hem het werken onmogelijk maken. UPDATE 12.03 – D66 en SP willen opheldering. Meer onderaan dit artikel.

Persbreidel en censuur

Op dinsdag 21 januari deed de Koninklijke Marechaussee een landelijke waarschuwing uitgaan die slechts valt te kwalificeren als persbreidel en censuur:

“Deze aandachtsvestiging is in de landelijke dia-bak geplaatst. Dit met het oog op de NSS en de mogelijkheden die de betrokkene zou kunnen aangrijpen om zijn vak uit te oefenen.”

Brenno NSS

De Winter in de gaten gehouden terwijl hij een column schreef

In het document valt ook te lezen dat een beveiliger aan de politie heeft doorgegeven dat hij op maandag 13 januari De Winter zag werken achter zijn laptop op een bankje in Den Haag.

De WInter bankje

De Winter schrijft daar vandaag over in een column op ThePostOnline:

“Verder is het knullig om te lezen dat ik gesignaleerd bent in Den Haag achter een laptop op een bankje. Hoe eng dat er voor bewakers ook uitziet, het was niets meer dan het afmaken van een column voor ThePostOnline. Bij NU.nl heb ik geleerd om altijd aan je stukken te werken hoe bizar de locatie ook is. Dat heeft Laurens Verhagen (oud-hoofdredacteur Nu.nl, BP) mij nog bijgebracht.”

De jacht van de overheid op Brenno de Winter

Het is het volgende hoofdstuk in een onwelriekend dossier. De Winter merkte begin dit jaar dat de overheid jacht op hem maakte. Toen bleek dat het ministerie van Binnenlandse Zaken álle beveiligingsafdelingen van álle ministeries gewaarschuwd heeft voor De Winter. Ook heeft de Nationale Politie een email verspreid om te waarschuwen voor De Winter. Zelfs privé-gegevens van De Winter circuleerden op de ministeries en binnen de politie.

Kabinet (enigszins) door de knieën…

Het Kabinet erkende uiteindelijk bij monde van minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD)  dat de Nationale Politie fout zat door gegevens van De Winter naar verschillende ministeries te sturen. Dat deed Blok onder druk van Kamervragen van D66 naar aanleiding van berichtgeving op ThePostOnline.

…maar de Nationale Politie niet

Vervolgens zegde de Nationale Politie De Winter een gesprek toe om de zaak uit te praten. Alleen: daar mocht de advocaat van De Winter expliciet niet bij aanwezig zijn. Dat was voor De Winter de druppel die de emmer deed overlopen: hij besloot naar de rechter te stappen.

En nu?

Het is wéderom overduidelijk dat verschillende onderdelen van de overheid – ministeries, de politie en zelfs de Koninklijke Marechaussee – De Winter het werk onmogelijk proberen te maken. En zoals u hierboven heeft gelezen staat het zelfs zwart op wit. Dit gaat zeker nog een staartje krijgen. Het lijdend voorwerp schrijft er in zijn column vandaag over:

“Als de overheid haar macht inzet om kritische journalisten in het werk te beletten dan is daar maar een woord voor dat nu waarschijnlijk ook door uw hoofd spookt, maar ik niet zal noemen. Hoe diep kun je zinken als land?”

Update 12.03

D66 en SP: Dit is inbreuk op de persvrijheid

D66 en SP Kamerleden Gerard Schouw en Ronald van Raak willen opheldering van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) over de kwestie. Beiden noemen de gebeurtenissen een ‘inbreuk op de persvrijheid’. Ze willen weten waarom de Marechaussee niet wilde dat De Winter over de NSS-top zou schrijven. Ook willen de Kamerleden weten met welk doel bezigheden van journalisten in de publieke ruimte door politieagenten worden geobserveerd en vervolgens geregistreerd.

Over de registratie dat De Winter op een bankje zat te werken vragen de Kamerleden zich af:

“Loopt een ieder die op een bankje in de buurt van overheidspand op zijn of haar laptop zit te werken het risico geregistreerd te worden voor het geval dat hij of zij een onderzoeksjournalist zou zijn?”

Wordt vervolgd.

Lees ook

Column Brenno de Winter – Gesignaleerd om je beroep

Foto: Roy van Ingen