In Colombia wordt nog elk jaar stilgestaan bij de dood van Andrés Escobar. Op 2 juli is het precies twintig jaar geleden dat de voetballer op een parkeerplaats in Medellín werd doorzeefd met kogels. Dit omdat hij een cruciaal eigen doelpunt had gemaakt, waardoor Colombia al vroeg werd uitgeschakeld op het WK 1994.
Het verhaal rond de toen 27-jarige verdediger werd daarna alleen maar triester. Escobar had zich met zijn goede spel bij Atlético Nacional in de kijker gespeeld bij diverse Europese topclubs. Hij raakte geblesseerd in de aanloop naar het WK, maar wilde koste wat het kost van de partij zijn op de wereldbeker. En dat kostte hem dus uiteindelijk zijn leven, omdat hij in de verloren poulewedstrijd tegen de VS een lage voorzet achter zijn eigen doelman Oscar Córdoba gleed.
Ook de toenmalige bondscoach Francisco Maturana was zijn leven niet meer zeker. De Colombiaanse onderwereld voerde grote druk uit op het nationale elftal en bemoeide zich met de opstelling. Na een 5-0-zege op het Argentinië van Diego Maradona in de kwalificatiereeks werden Los Cafeteros in eigen land zelfs gezien als titelfavoriet. Maar de gouden generatie met jongens als Valderrama (De Witte Gullit) , Higuita, Rincon en Asprilla kwam in drie WK’s maar één keer de poulefase door.
Alle herinneringen aan Escobar worden de komende weken weer opgerakeld, nu Colombia zich voor het eerst in zestien jaar weer heeft gekwalificeerd voor de eindronde van het wereldkampioenschap. En natuurlijk klinkt dan ook de naam van Humberto Munez weer veelvuldig. Dat is de man die Escobar na een avondje stappen op brute wijze doodschoot. En na elke knal bulderde de moordenaar ‘goooooooooooooool’ over de verlaten parkeerplaats.
Humberto Munez kreeg 43 jaar gevangenisstraf voor de moord op Escobar. Maar de gewezen schoolmeester gedroeg zich achter de tralies zo voorbeeldig, dat hij na amper elf jaar alweer werd ontslagen. Sinds 7 oktober 2005 is Humberto Munez weer vrij man, tot woede van de natie. “Dit land kent geen gerechtigheid”, sprak vader Escobar, die zijn verdriet nooit te boven is gekomen. Drie jaar later overleed hij.
Terug naar 22 juni 1994. Faryd Mondragon was op de dag van Escobars eigen doelpunt reservekeeper van het nationale team. En dat is hij vandaag de dag op bijna 43-jarige leeftijd nog steeds, als Colombia straks het toernooi begint tegen Griekenland. En Humberto Munez zou dus gewoon als supporter op de tribune kunnen zitten, het absolute spookbeeld voor de Colombianen. Zal Munez een kaartje hebben bemachtigd? Mondragon zal af en toe wel even schichtig achterom kijken.
Oscar van der Horst zal tijdens het WK een dagelijkse rubriek vullen: ‘Alle ballen op Oscar’. U vindt hem ook op Twitter.