Het is nog altijd niet helemaal duidelijk hoe goed of slecht cafeïne eigenlijk is voor de mens, maar Amerikaanse wetenschappers hebben wel ontdekt dat mannen heftiger reageren op het stofje dan vrouwen.
Wetenschappers van de universiteit van Buffalo hebben de effecten van cafeïne op de hartslag en bloeddruk onderzocht bij kinderen en jongeren die net door hun pubertijd heen zijn. Wat blijkt? Na de pubertijd reageert het lichaam heftiger op de stof die vooral in koffie, thee en fris- en energiedranken zit dan voor de pubertijd. En vooral bij mannen zijn de effecten aanzienlijk.
Door cafeïnedrankjes te drinken gaat, bij zowel mannen als vrouwen, de hartslag omlaag en de bloeddruk omhoog. Hoe gevaarlijk dit is hangt van de persoon af, maar vooral mannen moeten dus uitkijken, schrijven de wetenschappers in Pediatrics. Verder viel trouwens op dat vrouwen anders op cafeïne reageren als ze ongesteld zijn. De wetenschappers vermoeden dan ook dat hormonen een rol spelen bij de verwerking van het stimulerende stofje.
Het onderzoek is gedaan omdat jongeren op steeds vroegere leeftijd met cafeïne te maken krijgen. In steeds meer frisdranken duikt het op en zelfs kinderen van nog geen vijf jaar komen met cafeïne in aanraking. Welke drankjes vooral gevaarlijk zijn en welke hormonen de effecten op het lichaam beïnvloeden gaan de Amerikanen nu onderzoeken.
(BuzzO)