Bladen

Waarom Colombia valt over de coketweet van Nicolette van Dam

19-06-2014 16:24

Update (ANP): “Colombia wil dat Unicef Nicolette van Dam terugtrekt als goodwillambassadeur. Dat verklaarde Colombia’s ambassadeur voor de Verenigde Naties María Emma Mejía donderdag aan het radiostation Wradio.”

 

Wat in Nederland valt onder de categorie ‘Grapje, moet toch kunnen?’ valt elders weleens totaal verkeerd. Zoals Nicolette van Dams tweet met een getruukte foto van voetballers Falcao en James Rodríguez die cocaïne van een voetbalmuurtje snuiven. Nog steeds, een dag nadat de gewraakte tweet verscheen, zijn de Colombianen woest. 

De hele Colombiaanse pers heeft het item opgepakt. Er zijn verzoeken naar Unicef gegaan om haar te dumpen als ambassadeur en zelfs het Colombiaanse ministerie van buitenlandse zaken is opgeroepen zich uit te spreken over de zaak.

Het punt is natuurlijk dat de tweet op een bepaalde manier waar is. Niet zozeer dat Falcao en Rodríguez coke zouden snuiven, maar dat Colombia nog steeds met cocaïne wordt geassocieerd, en dat doet pijn. Feit is namelijk dat het samen met buurland Peru de grootste cocaïneproducent ter wereld is. Hoe het ook zijn best doet om van dat imago af te komen – nergens worden zo veel drugsboeven gevangen als in Colombia – het blijft maar plakken.

En regelmatig maken filmsterren en popzangers, net als Nicolette van Dam ,grapjes over Colombia en cocaïne.

Campagne tegen cocaïnegebruik

In de VS en Europa wordt cocaïne geconsumeerd, in Colombia vallen de doden ten gevolge van the war on drugs: bendeleden, vaak nog minderjarig, maar ook rechters of officieren van justitie die drugsbaronnen juridisch vervolgen,en onschuldige burgers die op het verkeerde moment op de verkeerde plek zijn. De FARC en ook andere illegale gewapende groepen in Colombia bekostigen hun oorlog grotendeels met de opbrengsten uit drugshandel.

Patricia Janiot, Colombiaanse en vooraanstaand journaliste bij de Spaanstalige afdeling van CNN, vindt dat Nicolette van Dam als Unicef-ambassadeur maar een campagne moet starten tegen het cocaïnegebruik in de Verenigde Staten en Europa. Daar heeft ze een punt.

In deze tijden van verantwoorde kip en bananen eten en het kopen van ‘eerlijk’ gemaakte kleding, kun je je ook afvragen waar die cocaïne vandaan komt. Net zoals bloedkolen heb je ook zoiets als bloedcoke. En eerlijke kolen bestaan wel, eerlijke coke niet.

 

Lees meer van Wies Ubags op haar TPO-Magazine-kanaal!