Schippers: niet bezig met prijsplafond kankermedicijnen

20-06-2014 10:46

Minister Edith Schippers houdt zich op dit moment niet bezig met een prijsplafond voor heel dure medicijnen. Ze waarschuwde vrijdag voor aanvang van de wekelijkse ministerraad voor een “zwart-witdiscussie” over de kwestie.

KWF Kankerbestrijding pleitte vrijdag voor een prijsplafond voor nieuwe, dure kankermedicijnen. Een commissie zou Schippers voorstellen moeten doen over het maximale bedrag dat mag worden uitgegeven aan kankerbehandeling.

Wat Schippers betreft speelt die discussie op dit moment niet. Wel vindt ze het goed dat de beroepsgroep ermee bezig is.

Medicijnen worden steeds duurder en de groep gebruikers groter. KWF wil dat de overheid vastlegt hoeveel geld een extra gezond levensjaar mag kosten. Zonder normen dreigt willekeur, waarschuwt de organisatie.

KWF signaleert in een donderdagavond verschenen rapport een spagaat: er komen steeds meer kankergeneesmiddelen die levens kunnen redden, verlengen of de kwaliteit ervan verbeteren. Die middelen zijn echter ook duur, terwijl de zorguitgaven maar beperkt mogen stijgen.

De angst van KWF is dat per ziekenhuis, of zelfs per spreekkamer, op basis van financiële overwegingen wordt bepaald of een patiënt een duur geneesmiddel wel of niet krijgt. “Kankerpatiënten zullen daardoor niet altijd de juiste behandeling krijgen.” Samen met deskundigen moet de overheid daarom vaststellen wanneer een geneesmiddel “kosteneffectief” is en daarmee ook wat een extra gezond levensjaar mag kosten.

Volgens de organisatie is een “maatschappelijke en politieke discussie” over het onderwerp gewenst. Het zou niet de eerste keer zijn dat discussie ontstaat over het vergoeden van dure behandelingen. Zo ontstond in 2012 ophef nadat het College voor Zorgverzekeringen had geadviseerd om medicijnen voor de zeldzame ziekten Pompe en Fabry niet meer te vergoeden via het basispakket. Dat gebeurde uiteindelijk niet: het lukte de overheid de prijs van de medicijnen flink omlaag te krijgen.

(ANP)