Bestand Oekraïne bloedig beëindigd

27-06-2014 09:53

Nog goed en wel voordat het bestand in Oekraïne is afgelopen, laaien de gevechten in het Oost-Europese land tussen regeringsmilitairen en de opstandelingen weer op. Bij een aanval door rebellen op een legerpost in de nacht van donderdag op vrijdag sneuvelden vier militairen en raakten er vijf gewond. Volgens een militaire analist geraadpleegd door persbureau Reuters vond de aanval plaats bij Kramatorsk.

Opstandelingen gebruikten Russische tanks en vuurden mortiergranaten af. Een tank zou zijn vernietigd toen militairen terug schoten. Een andere tank is buitgemaakt op de rebellen. Hoeveel slachtoffers er aan de kant van de separatisten vielen, is niet bekend. Ook bij Slovjansk raakte een militair gewond. In Donetsk bezetten opstandelingen die zich van Oekraïne willen afscheiden donderdagavond een legerbasis. Daarbij vielen verscheidene gewonden. Bij Artemivsk sloegen regeringsmilitairen een aanval door opstandelingen met tanks af.

Afgelopen week kondigde de Oekraïense president Petro Porosjenko een eenzijdig staakt-het-vuren aan om onderhandelingen over een vredesplan te kunnen opstarten. De opstandelingen volgden korte tijd later. De bestanden lopen vrijdagavond om 10 uur af.

(ANP)