Geheime legerstukken uit auto gestolen

27-06-2014 07:25

Het ministerie van Defensie heeft naar buiten gebracht dat geheime documenten over de aanschaf van hypermoderne soldatenvesten uit een geparkeerde auto zijn gestolen. Dit meldt De Telegraaf. Het is niet duidelijk wie er met de documenten vandoor is gegaan.

De diefstal vond in december al plaats, maar is nu pas naar buiten gebracht. Het zou gaan om uiterst gevoelige gegevens van betrokken marktpartijen.

De medewerker die de papieren in zijn auto had liggen, was van te voren gewaarschuwd dat er veel werd ingebroken op de betreffende parkeerplaats waar de diefstal plaats vond.

VOSS

De materieelafdeling van Defensie is al ruim tien jaar bezig met de aanbesteding van het zogeheten Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS). Dat systeem voor voetsoldaten bestaat uit een helm met ’smartvest’, waarin behalve ballistische bescherming ook radio, gps, een computermodule met tablet, een drinkwatersysteem en een stroomgenerator zijn verwerkt.

Het Nederlandse Thales met het Israëlische Elbit, het Europese consortium Cassidian (inmiddels opgegaan in Airbus) en het Franse Saffran waren in de race voor het miljoenenproject. Tijdens een bezoek aan een van de bedrijven is er ingebroken in de auto van de defensiemedewerker.

Aanbesteding rammelt

De verzegelde financiële gegevens van alle drie de partijen zijn verdwenen bij de autokraak. Defensie beloofde de betrokkenen destijds de zaak te zullen onderzoeken, maar daarvan is daarna door hen niets meer vernomen. Defensie is nu van plan verder te gaan met de Nederlandse partij en wilde de Tweede Kamer daarover binnenkort informeren. De Fransen overwegen echter naar de rechter te stappen, omdat ze de aanbesteding vinden rammelen.