Politiek

Veteranendag: veteranen voeren actie

28-06-2014 11:25

Leden van motorclub Veterans MC zijn dit jaar op Veteranendag niet welkom. In tegenstelling tot voorgaande jaren, waarin de Veterans MC zelfs in het défilé voor de koning meereed.

In het kader van de sinds drie jaar georganiseerde tweedaagse Veteranenmotorrit rijden inmiddels meer dan 200 motorrijders vanuit vier windstreken van Nederland op Veteranendag op indrukwekkende wijze het Malieveld op. Zo´n tien procent daarvan bestaat uit leden van Veterans MC. Een delegatie daarvan rijdt´s middags in défilé langs de koning.

Tot nu toe maakten de veterans ook daar deel van uit. Dit jaar heeft het Comité Veteranendag op instigatie van politie en Gemeente Den Haag de Veterans MC daarvan uitgesloten. De overige veteranenmotorrijders pikken dat niet en voeren actie.

Volgens het officiele programma zullen om 12 uur´s middags de 200 motoren onder politiebegeleiding het Malieveld oprijden. Aangezien de politie heeft aangegeven dit jaar ‘geen outlaw motorrijders te zullen begeleiden´, en de gemeente Den Haag geen Veterans MC in het défilé accepteert, dreigt dat dit jaar dus in de soep te lopen.

Maar de Stichting Nederlandse Veteranen Motorrijders heeft een strategische stunt bedacht om haar solidariteit met de Veterans MC te benadrukken. De 200 motorrijders, inclusief leden van de Veterans MC, zullen onaangekondigd via nog geheime routes, en zonder politiebegeleiding, een half uur voor het officiële tijdstip het Malieveld oprijden.

De voorman van de Veteranenmotorrit, oud-marineman Henk van Boxtel, zal zich geheel alleen op het verzamelpunt Knorrestein melden voor de politiebegeleiding en naar verwacht op het geprogrammeerde tijdstip van 12 uur als solitaire rijder onder politiebegeleiding op het Malieveld arriveren. Van Boxtel: “Het is als familie: je gaat ook niet met je familie met vakantie en dan zeggen, ´maar jij mag niet mee. Eén voor allen, allen voor één, we gaan dit des onder-officiers oplossen.”

Er zijn onder de veterans plannen voor een erehaag voor Van Boxtel. Op de barbeque gisterenavond viel in ieder geval veelvuldig het plan te horen helemaal niet te gaan.

HENK VAN BOXTEL

Henk van Boxtel

‘Raad van tien’

De Veterans MC is één van de tien motorclubs die volgens justitie deel zouden uitmaken van de ´Raad van Tien´. Andere motorclubs die daaronder vallen zijn onder andere de Hells Angels, Bandidos en Satudarah.

Veterans MC onderscheidt zich van andere motorclubs hierin, dat er slechts actief dienende dan wel veterane militairen lid van kunnen zijn.

Voor alle duidelijkheid: elk actief dienend militair beschikt over een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) van justitie en is derhalve inherent geen ´outlaw´.

De veterane leden hebben allen ons land gediend, onder andere in Bosnie, Irak en Afghanistan. Het uitsluiten van deze militairen op Veteranendag is schrijnend en geheel te danken aan overheidsparanoia.

“Die zogenaamde Raad van Tien bestaat helemaal niet”, zegt de president van Veterans MC Harry Vellema bij de barbeque. “Die bestaat alleen maar in de fantasie van justitie. We komen wel eens op elkaars feestjes.”

Of er veel criminelen in zijn club zitten? “Ik werk zelf bij Justitie en krijg dus elke twee jaar een verse VGB. Meer dan de helft van onze leden zijn militair en beschikken dus ook over zo´n GVB. De overige leden zijn door ons land ook uitgezonden geweest naar Libanon, Bosnie, Irak, Afghanistan en hebben daar ook maatjes verloren. Daar hebben we het over: mensen die we dankbaar zouden moeten zijn.”

Hoe crimineel zijn de Veterans?

De Commissaris van Politie Den Haag verklaarde eergisteren in een kort geding dat de Veterans MC had aangespannen dat “80 procent van die leden crimineel zijn”.
Maar dat kon hij op verzoek van de rechter vervolgens niet hard maken.

De feiten wijzen namelijk anders uit: in de 19 jaar van hun bestaan is er in totaal één keer een lid een week in de cel beland. Dan is de ANWB dus waarschijnlijk in verhouding een veel criminelere club dan de Veterans MC.

Al drie jaar geleden kreeg de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) het op de heupen, toen bleek dat centraal in het logo van Veterans MC een doodshoofd staat. De RVD wilde dat doodshoofd niet voor de koningin langs zien rijden. Het is toen gesust, met als gevolg dat keurig saluerende leden op Harleys in het défilé meereden.

In 2013 gaf de politie acte-de-présence op tankstation Knorrestein met een hypermoderne camerawagen. Tot groot ongenoegen van alle motorrijders, waaronder de club HDC Christians, die zich ernstig gecriminaliseerd voelden. De camerawagen werd op afstand bestuurd, met naar men dacht Ivo Opstelten zelf aan de joystick. Gesprekken tussen de organisatie van de Veteranenmotorrit en de Marechaussée volgden.

Naar Amerikaans model

Motorclubs zijn na de Tweede Wereldoorlog ontstaan, toen veteranen in de burgermaatschappij slecht konden aarden en gezamenlijk gingen motorrijden. Marlon Brando is er beroemd mee geworden in de speelfilm The Wild One.

Sindsdien is de ´biker´-cultuur onder veterane militairen enorm gegroeid. In de Verenigde Staten rijden op Independence Day inmiddels meer dan 100.000 bikers in kolonne voor het Memorial in Washington langs.

In navolging van Rolling Thunder is drie jaar geleden in Nederland het initiatief genomen om op Veteranendag de Veteranenmotorrit te organiseren, met inmiddels dus 200 deelnemers die in allerlei vormen Nederland hebben gediend.

Reacties van deelnemers zijn onder andere: “Hier voel ik me na alle ervaringen uit Libanon (of: Bosnie, Irak, Afghanistan, red.), die me nog steeds achtervolgen, weer heel even tussen gelijkgestemden. Op de brommer zijn de herinneringen effetjes weg.”

De relatie tussen de militaire- en bikercultuur is wetenschappelijk, doch levendig beschreven door drs. Michelle Schut en dr. René Moelker in het boek Brothers in Arms, Brothers on Bikes.

Misschien een leestip voor justitie, politie en de RVD. Als bij onze koning als oud-militair het hart op dezelfde plek klopt als bij wijlen zijn opa, dan zal deze overheidsparanoia hem zeer verdriet doen.

Lees ook

EenVandaag 2011 – Eerste Nederlandse veteranentocht voor erkenning