Al 14 Nederlandse jihadstrijders omgekomen

30-06-2014 12:17

De afgelopen 2 jaar zijn 14 jihadstrijders uit Nederland omgekomen in de strijd in Syrië. Dat heeft de inlichtingendienst AIVD maandag bekendgemaakt. Ongeveer 130 mensen zijn naar het strijdgebied afgereisd, dat sinds kort is uitgebreid naar Irak. Bijna 30 van hen zijn inmiddels teruggekeerd. De AIVD houdt serieus rekening met terroristische aanslagen op korte termijn in ons land. Dit meldt de dienst vandaag in een rapport. Volgens de AIVD is de jihadistische dreiging tegen de Nederlandse democratische rechtsorde en samenleving “groter dan ooit tevoren”.

Update 13.26 – Momenteel zijn naar schatting 80 mensen uit Nederland in Syrië en Irak om mee te doen aan de jihad. Onder hen zijn een 20-tal vrouwen, meldde AIVD-hoofd Rob Bertholee maandag tijdens de presentatie van een nieuwe nota over de dreiging van het jihadisme in Nederland.

Aanzuigende werking

In de nota ‘Transformatie van het jihadisme in Nederland’ schetst de geheime dienst een verontrustend beeld van de slagkracht van jihadi’s in ons land. Volgens de AIVD hebben jihadistische groeperingen enkele honderden aanhangers en enkele duizenden sympathisanten. De aanzuigende werking van het jihadisme zou inmiddels zo extreem groot zijn dat “vele moslimjongeren in korte tijd van ‘meelopende’ sympathisanten uitgroeien tot keiharde strijders, die in Syrië deelnemen aan gruweldaden als standrechtelijke executies, massamoorden en het onthoofden van tegenstanders.”

Aanslagen

De AIVD vreest op korte en middellange termijn voor aanslagen in Nederland en andere Europese landen.Onder de doelen hiervan zullen onder meer de overheid zijn, maar minstens zoveel gevaar lopen specifieke bevolkingsgroepen zoals joden, sjiitische moslims of moslims die zich kritisch uitspreken tegen de jihadgangers.

“Tekenend is dat moslims in Nederland die zich openlijk verzetten tegen de jihadgang naar Syrië en tegen de extreem onverdraagzame en antidemocratische opvattingen van het jihadisme steeds vaker virtueel en fysiek worden geïntimideerd”, stelt een bron binnen de inlichtingendienst tegen De Telegraaf.

De Ware Religie

De AIVD stelt dat er nauwelijks is op te treden tegen de jihadisten, omdat een centrale leider ontbreekt. Vooral misbruik van sociale media zou bijdragen aan het aantal sympathisanten.  De dienst wijst naar de makers achter de radicale website ‘De Ware Religie’ die het jihadvuur aanwakkeren in ons land.  “Het groepje jihadisten achter De Ware Religie heeft inmiddels meerdere jihadistische websites, Twitter- en Facebookaccounts opgericht, die allemaal naar elkaar verwijzen. Zij zijn aan te merken als ‘regisseurs op de achtergrond’ die momenteel een belangrijke invloed hebben op het discours van de jihadistische beweging in Nederland. Ze zijn drijvende krachten doordat de informatie die zij verspreiden 24 uur per dag (online) bediscussieerd, afgekeurd of aangemoedigd en verder verspreid wordt.”

Onaantastbaar

Jihadisten zouden zich ook onaantstabaar voelen in Nederland. “De Nederlandse wet lijkt relatief weinig ruimte te bieden aan politie en justitie om in te grijpen. Dit geldt onder meer voor enkele jihadisten die in 2009 in Kenia zijn aangehouden in de buurt van de grens met Somalië. Wegens gebrek aan bewijs werd de zaak in Nederland geseponeerd. Ook in 2011 was dit het geval, toen enkele Nederlandse jihadisten in Pakistan werden aangehouden en door de Pakistaanse autoriteiten werden teruggestuurd naar Nederland. Er volgde geen rechtszaak,” stelt de geheime dienst. Ervaringen als deze hebben de Nederlandse jihadisten gesterkt in hun zelfvertrouwen.

 

Deltaplan

Van de jihadgangers die vanuit Nederland naar Irak en Syrië gingen, zijn er in twee jaar tijd inmiddels 14 omgekomen. De AIVD roept nu op tot een soort ‘Deltaplan tegen jihadisme’: “Binnen Nederland zal een nieuwe aanpak moeten worden gevonden om de weerstand tegen jihadisme te vergroten Nieuwe preventieve en repressieve maatregelen zullen uit moeten gaan van de nieuwe structuur en het veranderde karakter van de jihadistische beweging in Nederland. Het zal om een geheel van maatregelen moeten gaan die de diverse overheidspartners in samenhang en onderlinge coördinatie moeten ontwikkelen en doorvoeren. Overheid, moslimgemeenschappen en samenleving als geheel staan voor de uitdaging om een nieuwe respons te ontwikkelen die effectief tegenwicht kan bieden aan de jihadistische beweging in Nederland, om te voorkomen dat deze een steeds grotere bedreiging kan vormen voor de Nederlandse democratische rechtsorde, de nationale veiligheid en de samenleving. Tegenmaatregelen vanuit de overheid en vanuit de islamitische gemeenschap zullen daarom van lange adem moeten zijn”.