Economie

Das Kapital: ‘Nederlandse banken investeerden helemaal geen miljarden in megastallen’

01-07-2014 14:18

Onlangs kopte de Nederlandse pers (ook wij, Brutus…) een alarmerend bericht van stichting Wakker Dier: ‘Nederlandse banken investeren miljarden in megastallen wereldwijd’. Volgens Wakker Dier zouden met name de Rabobank en ING fors investeren in megastallen, een manier van intensieve veehouderij die door Wakker Dier wordt afgekeurd, maar waarvoor alleen regels zijn in Nederland. 

In een rapport (pdf) getiteld Nederlandse banken en buitenlandse megastallen, gepubliceerd door Wakker Dier, wordt uiteengezet hoe Rabobank de afgelopen drie jaar 4,2 miljard euro heeft geleend aan megastallenbouwers in Brazilië, China en de Verenigde Staten. Verder meldt Wakker Dier in hun rapport dat ING 1,4 miljard euro spendeerde aan megastallen.

Das Kapital

Maar volgens de gezaghebbende financiële site Das Kapital is er nogal wat aan te merken op het rapport van Wakker Dier. Zo bleek er in het rapport niets te worden vermeld over geld van ING naar China. Wel werd bewezen dat er geld ging naar Brazilië en de Verenigde Staten.

Ook blijkt dat de genoemde percentages van Rabobank en ING bij elkaar opgeteld, als het gaat om investeringen in Brazilië en China, op iets meer dan een half miljard uitkomen. Dat is dus minder dan de gesuggereerde ‘miljarden’. Wel ging het grootste gedeelte van het geld, dus inderdaad enkele miljarden in totaal, naar vleesverwerkende industrie in de Verenigde Staten.

Megastallen

Veel problematischer aan het rapport van Wakker Dier is dat nauwelijks hard wordt gemaakt dat al die door banken uitgeleende miljarden inderdaad werden besteed aan ‘megastallen’. Het geld ging namelijk naar ‘vleesverwerkende industrie’ in het algemeen. Voor Wakker Dier is de vleesverwerkende industrie weliswaar ook geen industrie waaraan men geld zou moeten besteden, maar hun rapport gaat specifiek over ‘megastallen’.

Wakker Dier heeft daarom steekproefsgewijs enkele bedrijven in Brazilië, China en Thailand onder de loep genomen waar men inderdaad, soms via dochterbedrijven, geld verdient aan de bouw van ‘megastallen’.  Het totaal aan miljoenen waarvan in ieder geval kan worden bewezen dat ze zijn besteed aan de productie van megastallen bedraagt slechts enkele tientallen. Dus beslist geen miljarden.

Bovendien slaagt Wakker Dier er niet in aan te tonen dat in deze bedrijven sprake is van dierenleed. Sterker nog: alle deze bedrijven zeggen dierenwelzijn te respecteren.

Tientallen miljoenen, geen miljarden

De conclusie van Das Kapital is dat Wakker Dier in haar rapport weliswaar aantoont dat de Rabobank en ING miljarden investeren in de vleesverwerkende industrie maar dat er slechts enkele tientallen miljoenen ook daadwerkelijk zijn bestemd voor ‘megastallen’.

Reactie van Wakker Dier

Navraag bij Wakker Dier door ThePostOnline leert dat de stichting nog altijd achter de uitspraken en achter de onderzoeksmethoden zoals die worden gehanteerd in het rapport staat.

Wakker Dier-woordvoerster Hanneke van Ormondt:

“In totaal gaat het om miljarden die geïnvesteerd worden dus daar is dat cijfer op gebaseerd, en niet enkel op deze steekproef. Wanneer je bedragen ziet, weet je niet wat er écht mee gebeurt en daarom hebben we nu steekproefsgewijs gekozen voor deze landen en bedrijven. De Rabo kwam bij alle drie naar voren – wat niet gek is want ze investeren ook het meest – en ABN slechts bij eentje. Natuurlijk hadden we er ook voor kunnen kiezen om op Amerika te focussen, maar we hebben dus gekozen voor opkomende economieën. We zien dat de banken geen concrete eisen stellen aan dierenwelzijn. Ze zeggen bijvoorbeeld nergens welke ruimte een kip minimaal moet hebben en daarnaast investeren ze in huisvesting die in Europa verboden is. “

 

En dan was er ook nog iets met het ‘bewust niet noemen van ABN Amro’ omdat de ‘penningmeester van Wakker Dier bij ABN Amro werkt‘, zo is althans de suggestie van Geenstijl.nl. Wakker Dier:

“Wat op GeenStijl staat klopt echt niet, want ABN wordt gewoon genoemd. Bovendien wordt op onze site gewoon vermeld dat de penningmeester bij ABN werkzaam is. Dat ABN in ons onderzoek niet zo hoog scoort komt omdat deze bank pas op de 51ste plek staat als het gaam om leningen en investeringen aan de vleesverwerkende industrie. En aangezien de Rabobank en ING respectievelijk op de eerste en negende plek staan is het logisch dat deze banken meer op de voorgrond staan. ABN wordt wel gewoon genoemd in ons persbericht, dus het is niet zo dat deze bank uit de wind wordt gehouden.”