Vicky Maeijer. U kent haar niet en dat is niet zo gek. Ze is sinds gisteren Europarlementariër van de PVV en die behoren dikwijls tot de meest onbekende leden van het Europees Parlement. Maeijer was tot dusver fractievoorzitter van de PVV in de Provinciale Staten van Zuid Holland. De bekendheid van PVV-Statenleden is ongetwijfeld niet beter dan die van PVV-Europarlementariërs. Zij blijkt nu aanzienlijk pro-Europeser dan uit haar partijachtergrond blijkt
Bij politici die niemand kent en die nauwelijks publiekelijk verantwoording afleggen, kunnen kiezers worden geconfronteerd met onaangename verrassingen. Maeijer lijkt te behoren tot de inner circle van de PVV. Ze is er al sinds 2006 actief. Ze is verkozen om de komende vijf jaar in het Europees Parlement te gaan zitten. Maar wat vindt ze eigenlijk van Europa?
In 2009, toen Maeijer dus al actief was voor de PVV, studeerde zij af aan de rechtenfaculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij studeerde af op: ‘The Kadi case: The European Court of Justice and its duty to preserve the law’. Dit werkje geeft een goed beeld van hoe Maeijer over Europa denkt.
In het epistel behandelt Maeijer de casus van terrorismeverdachte Kadi. De VN probeert terrorisme te bestrijden. Er is volgens Maeijer duidelijk een internationaal antwoord op terrorisme nodig. De veiligheidsraad kwam met resoluties tegen het Taliban-regime in Afghanistan. Toen de Taliban werd verdreven, waren de sancties alleen nog van toepassing op individuen. Kadi was een van hen.
De EU voert deze sancties uit, maar Kadi was het niet eens dat hij onder deze sancties viel. Hij ging naar het Hof van Eerste Aanleg om bezwaar te maken. Zijn fundamentele rechten werden in zijn ogen geschonden. Uiteindelijk kwam de zaak ook bij het hogere Europees Hof van Justitie terecht. De vraag was steeds of de EU de VN-sancties mocht overnemen.
Beide instellingen kwamen met een andere redenering. In Maeijers epistel volgt een ingewikkelde juridische redenering, maar het komt er volgens haar op neer dat het Hof van Justitie de meest verstandige uitspraak heeft gedaan. De reden is:
“The importance of the [European Court of Justice’s] judgement in Kadi is to be found in the role of the judiciary within the [European Commmunity] legal order, which established itself as the constitutional guardian of fundamental rights. This commitment to the protection of fundamental rights has to be applauded.” (p.48)
Ja, u leest dit goed. Maeijer vindt dat het geprezen moet worden dat het Europees Hof van Justitie (= de EU) de fundamentele rechten van de mens beschermt (= macht voor Brussel). De EU moet deze taak op zich nemen en dit niet alleen aan de VN overlaten en hun oordelen klakkeloos overnemen. Maeijer stelt:
“Even when one is fighting against an enemy who acts like he is not bound by the law and violates the law, one must keep in mind that there is always law which one must comply with. I think (and I hope) that the [European Court of Justice] made it harder for the [United Nations Security Council] to adhere to violations of fundamental rights.” (p.61)
U leest het weer goed: Maeijer vindt dat toetsing door het Europese Hof van Justitie (de EU dus) hoogst noodzakelijk is om de mensenrechten te beschermen. Maeijer roept hier op tot een Europese rechtsorde waarbinnen de EU de mensenrechten scherp in het oog houdt en garandeert.
Bij de Europese verkiezingen dachten burgers die op de PVV stemden dat de PVV juist tegen dit soort zaken was. Maar helaas voor hen: wetenschap is niet neutraal of waardenvrij en Maeijer schreef haar scriptie toch echt zelf. Zij blijkt aanzienlijk pro-Europeser dan uit haar partijachtergrond blijkt.
Nu zal Maeijer ongetwijfeld roepen dat ze dit eurofiele epistel schreef om te kunnen afstuderen. Maar als dit haar overtuigingen niet zijn, kunnen we ons afvragen hoe overtuigd Maeijer is van de standpunten van Wilders die ze op dit moment uitkraamt.
Chris Aalberts is auteur van Achter de PVV: waarom burgers op Geert Wilders stemmen.