Saudi-Arabië heeft extra troepen naar de grens met Irak gestuurd nadat woensdag was gemeld dat Iraakse grensbewakers waren verdwenen. Nieuwszender al-Arabiya meldde vanuit het binnenland van Irak dat daar 2500 Iraakse grenstroepen waren verzameld. Ze zeiden zelf geen idee te hebben waarom ze van de grens waren teruggetrokken.
Bagdad zou ook grenstroepen bij de Syrische grens hebben weggehaald. De woordvoerder van de Iraakse strijdkrachten, generaal Qassim Atta, weersprak donderdag het bericht dat Iraakse troepen waren teruggetrokken van de Iraakse grens:. “Dit zijn valse berichten om het moreel van ons volk en onze heroïsche strijders te ondermijnen.”
Van de 900 kilometer grens van Saudi-Arabië met Irak is bijna 400 kilometer de grens met de Iraakse provincie al-Anbar. Dat is een woestijngebied waar jihadisten van ISIS (Islamitische Staat in Irak en al-Sham) actief zijn. Ze hebben onder leiding van Abu Bakr al-Baghdadi een soort islamitische heilstaat, een kalifaat, uitgeroepen. De heiligste plaatsen van de islam liggen in Saudi-Arabië.
De soennitische extremisten vormen een bedreiging voor de prowesterse heersende elite zoals de familie Saud, die het olierijke Arabisch schiereiland regeren. Saudi-Arabië zelf beschikt over ongeveer een vijfde van alle bekende olievoorraden.
(ANP)