Vandaag is er uitspraak gedaan inzake het kort geding ‘tegen het stadsinitiatief’ in Rotterdam dat gisteren behandeld werd. Het stadsinitiatief had toch al te kampen had met imagoschade door de voorgaande twee jaar. Ditmaal zou er bij de board van het initiatief (de ‘jury’), sprake zijn geweest van belangenverstrengeling. Dura Vermeer directeur Dick van Well moest zich als jurylid buigen over de haalbaarheid van de ingediende voorstellen, waarvan er één mede werd mogelijk gemaakt door het bewuste bouwbedrijf. In de uitspraak van vandaag stelde de rechter dat er geen reden was de gevraagde voorlopige voorziening te treffen. Hiermee wordt er dus niet tegemoet gekomen aan de eisen van de verzoekers.
Het Rotterdamse blog Bogue volgde de ontwikkelingen rond de initiatiefsoap op de voet, en berichtte uitgebreid over het kort geding, evenals de collega’s van Dichtbij. De eisers bestaan uit een belangenorganisatie rondom vleesimporteur Jack van Messel met een aantal buurtbewoners en een initiatief dat niet door de jury geselecteerd werd, HotSpotHutSpot. Behandeling van het kort geding werd bemoeilijkt doordat laatst genoemde vooral ‘uit principe’ mee deed, uit ‘angst’ dat de eis gezien zou worden als een uiting van een slechte verliezer. Initiatiefnemer Bob Richters voelde zich naar eigen zeggen ‘bedonderd’, en was uit op gerechtigheid en niet op heroverweging van zijn deelname.
In de uitspraak haalt de voorzieningenrechter aan dat de belangenorganisatie ‘Vereniging Handen af van de Hef’ geen belang heeft bij een voorlopige voorziening. Wel heeft stichting HotSpotHutSpot een belang, als deelnemer aan de voorronde, maar de rechter ziet in de betrokkenheid van Van Well als directeur bij het bouwbedrijf “geen aanleiding voor de conclusie dat verweerder [het college van B&W – red.] het advies van de Board niet had mogen volgen”. Stemmen op het stadsinitiatief kunnen Rotterdammers nog tot morgen.