De Publieke Omroep is te links en grijpt teveel terug op bekende gezichten. Ook is sprake van een gebrek aan pluriformiteit en talentontwikkeling waardoor de Publieke Omroep een eenheidsworst dreigt te worden. Nee, dit is geen uitzending van Andere Tijden 1996 maar een uitspraak van Mathieu Weggeman, lid van de Raad van Cultuur die deze uitspraak liet optekenen door de Volkskrant.
Weggeman:
“Het geluid van de VARA is zwaar oververtegenwoordigd in de publieke opinie. Bij de koffieautomaat wordt ‘s ochtends vooral gepraat over wat er in De Wereld Draait Door is besproken. Alleen PowNews vertegenwoordigde het afgelopen televisieseizoen een ander geluid.”
De uitspraken van Weggeman zijn een zoveelse onderbouwing van een kritiek gericht aan dovemansoren op de Publieke Omroep die nu al vele, vele, vele, vele jaren klinkt maar nog altijd vol-ko-men wordt genegeerd door de omroepbazen en omroepbesturen.
Echt hilarisch is de reactie van het ivoren fort vol linkse babyboomers die op kosten van de belastingbetaler hun zakken vullen de Publieke Omroep zelf:
“In een reactie laat de publieke omroep weten zich niet in de kritiek te herkennen. ‘De publieke omroep wordt door de meerderheid van de Nederlandse bevolking niet als links ervaren. Dat laten we regelmatig onderzoeken. We bieden een pluriform aanbod waarin uiteenlopende perspectieven en opvattingen de ruimte krijgen. Dat sommige programma’s beter scoren dan andere betekent niet dat we te links en te weinig vernieuwend zijn.'”
Kijkers, tot over een paar jaar maar weer, met dezelfde klacht, hetzelfde verhaal en dezelfde totaalweigering tot zelfreflectie. We zappen naar de commerciëlen.!