Achtergrond

Stoelendans om EU-commissies: winnaars en verliezers

12-07-2014 17:58

Deze week werden de plaatsen in de Parlementaire Commissies van het Europees Parlement verdeeld. De Nederlandse Europarlementariërs moesten onderhandelen voor elk plek, want in een commissie kom je niet zomaar. De verdeling gaat op basis van de grootte van de politieke groep (niet de verwarren met politieke partij) en de grootte van de nationale delegatie. 

Winnaars: landbouwers, vissers en de regio’s

De Nederlandse Europarlementariërs hebben met name voor de ‘economische’ commissies gekozen. Er zitten maar liefst vier Nederlandse Europarlementariërs in de Commissie voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling.

Daarnaast zitten er drie Nederlandse Europarlementariërs in de Commissie voor Regionaal Beleid. In de transportcommissie zitten maar liefst vijf Nederlanders. Wim van de Camp is transport-coördinator namens de EPP geworden.

Terug van weggeweest: Nederlanders in de Visserij Commissie

Peter van Dalen en Annie Schreijer-Pierik zullen zitting nemen in de Visserij Commissie. De vorige periode had Nederland noch een lid noch een plaatsvervanger in die ommissie. Er wordt later dit jaar belangrijke wetgeving verwacht op het gebied van visserij.

Verliezers: vrouwen, ontwikkelingssamenwerking, cultuur & onderwijs

In een aantal commissies zitten nu minder Nederlanders dan in de vorige periode. In de vorige periode zaten er vier Nederlanders in de Commissie voor Ontwikkelingssamenwerking. Dat zijn er nu nog maar twee.

Opvallend is ook de leegloop bij de Commissie voor Rechten van de Vrouw en Gendergelijkheid. Voorheen zaten maar liefst vijf Nederlandse Europarlementariërs in deze commissie, nu zijn het er nog maar twee. Dat er nu geen Nederlander meer in de Commissie voor Cultuur en Onderwijs zit is ook niet onopgemerkt gebleven.

Reacties: verontwaardiging en opluchting `

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is verontwaardigd over het ontbreken van Nederlanders in Europese onderwijscommissie. “Het is onbegrijpelijk dat voor een kenniseconomie als Nederland onderwijs binnen Europa blijkbaar niet belangrijk wordt gevonden,” aldus LsvB-voorzitter Tom Hoven.

Europarlementariër Marietje Schaake legt op haar blog uit waarom ze niet meer in de Commissie Cultuur en Onderwijs zit:

 

 

Ondanks dat ik niet in de CULT-commissie zit, ga ik uiteraard door met mijn werkzaamheden op dat gebied. Er is nog ontzettend veel te doen en ook zonder een zetel kan ik daarin het voortouw nemen. Elke Europarlementariër kan namelijk elk rapport amenderen.”

 

De vissers van Nederland lijken tevreden over het resultaat. Op de site Visserijnieuws.nl staat dat VisNed, de Redersvereniging en het Bestuurlijk Platform Visserij stevig gelobbyd hebben voor een Nederlandse positie in de Visserijcommissie.

Ook bij de media is de trendbreuk met het verleden niet onopgemerkt gebleven. Volgens de NRC zitten de Nederlanders op betere plekken dan in het verleden. Europarlementariër Dennis de Jong vindt echter dat veel Nederlandse Europarlementariers een fout hebben gemaakt door in de Commissie Economische zaken te gaan zitten:

 

 

Bij de commissie economische zaken is de meeste wetgeving echter al aangenomen: het gaat nu om de uitvoering ervan, maar daarbij is het Europees Parlement slechts zijdelings betrokken.”

 

 

@miloslabovic

Dit bericht verscheen eerder op euknowhow.eu.