Dinsdag 22 juli startte het nieuwe voetbalseizoen in Oekraïne met het Supercupduel tussen Sjachtar Donetsk en Dinamo Kiev. Landskampioen Sjachtar won de wedstrijd, maar het duel werd vooral een symbool van hoop in een periode van grote onzekerheid en onrust. Niet alleen voor de voetbalwereld, maar voor het hele land.
Toen Oekraïne in februari in brand kwam te staan, werd al snel duidelijk dat ook het voetbal de gevolgen zou voelen. Het afgelopen seizoen moesten wedstrijden soms worden uitgesteld of worden verplaatst om veiligheidsredenen, maar de competitie kon ‘gewoon’ worden afgemaakt.
De problemen stapelden zich echter op met het nieuwe voetbaljaar in zicht. Clubs van de Krim lieten de Oekraïense Premier League voor wat het was, ontbonden zich en schreven zich vervolgens in bij de Russische competitie. Vooralsnog zonder succes omdat de FIFA hier een stokje voor heeft gestoken. Verder liggen vijf van de veertien Premier Leagueclubs in de zelfgeproclameerde Oost-Oekraïense ‘volksrepublieken’ Donetsk en Loehansk. Die ploegen moeten voorlopig uitwijken naar stadions in de rest van het land. Ten slotte hebben clubs ook nog eens last van buitenlandse spelers die nog geen moment langer in Oekraïne willen verblijven vanwege de onveilige situatie.
Toch is er hoop. Hoop op een goed voetbalseizoen. Maar ook hoop op eensgezindheid in het land. Die hoop werd gevoed bij de strijd om de Supercup, waar Sjachtar Donetsk zonder zes Zuid-Amerikaanse weigeraars met 2-0 van Dinamo Kiev won. De gebeurtenissen op de tribunes en voorafgaand aan de wedstrijd waren echter belangrijker.
In Lviv liepen duizenden supporters van Sjachtar, Dinamo en thuisclub Karpaty Lviv de ‘Mars van de Eenheid’. Voor de gewonde Oekraïense soldaten. Voor de eenheid van Oekraïne. Vooral de leus ‘wie niet springt, is een Moskal’ (een Rus) werd vol overgave gezongen op de pleinen in Lviv en later in het stadion, door zowel supporters uit Kiev als uit Donetsk.
Waar de politici in Kiev en Donetsk tegenover elkaar staan, stonden de supporters van ’s lands grootste clubs uit deze twee steden gebroederlijk op de tribune. Misschien is er hoop voor de politiek om iets van deze eensgezindheid te leren.
Lees het uitgebreide verhaal op Blendle.