De Europese Unie gaat economische sancties instellen tegen Rusland, wegens de Russische agressie en bemoeienis in buurland Oekraïne. Daarover zijn de ambassadeurs van de 28 landen bij de EU het dinsdag eens geworden, dat meldt het ANP. Het is de eerste keer dat dergelijke sancties worden ingesteld.
De Tweede kamer debatteerde dinsdagmiddag met onder meer minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) over de Nederlandse repatriëringsmissie na de vliegramp in Oekraïne. Over economische sancties tegen Rusland wilde hij niets zeggen. Frankrijk zit midden in de verkoop van twee marineschepen aan Rusland. Met de deal is 1,2 miljard euro gemoeid.
Timmermans zei tijdens het debat ervan overtuigd te zijn dat de huidige aanpak van de nasleep van de vliegramp in Oekraïne ondanks alle risico’s en tegenslagen de meeste kans op succes biedt. “Het is geen wanhoopsdaad van het kabinet”, zei hij dinsdag aan het einde van het debat in de Tweede Kamer. Het kabinet heeft ervoor gekozen marechaussees en politiemensen in te zetten om de resterende menselijke resten op de rampplek en de persoonlijke bezittingen van de slachtoffers te bergen. Timmermans is blij dat de Kamer die inzet bijna unaniem steunt.
Update 17.57 – Timmermans werd emotioneel tijdens het debat.
Update 17.25 – Overzicht van de sancties
-Russische banken die voor minimaal 50 procent in handen zijn van Moskou mogen niet meer op de Europese financiële markten geld ophalen.
-Een wapenembargo voor nieuwe contracten.
-Exportverbod voor producten als nachtkijkers, helmen en kogelvrije vesten.
-Er mag geen niet langer technologie worden geleverd aan Rusland voor de winning van olie via diepzeeboringen of schaliegaswinning.
Het instellen van zware, economische sancties tegen Rusland door de Europese Unie komt neer op een ‘sprong in het diepe’. Volgens Louise van Schaik, onderzoekster bij het instituut Clingendael, neemt Brussel daarmee een groot risico, omdat het niet goed in te schatten is wat de maatregelen precies voor schade opleveren voor de eigen economie. Ook Nederlandse bedrijven kunnen hinder verwachten van Europese sancties wegens het Russische optreden in Oekraïne.
Van Schaik tegen het ANP:
“De Europese Commissie rekent voor dit jaar op 40 miljard euro aan schade voor de Europese economie en voor volgend jaar op 50 miljard. Maar dat zijn slechts grove schattingen. Het is heel lastig te voorspellen wat de psychologische effecten zijn bij investeerders en met wat voor tegenmaatregelen Rusland gaat komen.”
De onderzoekster houdt er rekening mee dat veel aandelenkoersen op de Europese beurzen komende dagen in het rood zullen eindigen. Investeerders worden nu al erg zenuwachtig. In Nederland zijn zelfs gevallen bekend van mkb-bedrijven die het niet meer lukte om een lening te krijgen voor projecten in Rusland.
Dit bericht wordt aangevuld