De gevreesde ziekte ebola die rondwaart in West-Afrika is een potentiële bedreiging voor Groot-Brittannië. Dat zegt chef wetenschap van de Britse regering Sir Mark Walport woensdag in de krant The Daily Telegraph. Het ministerie van Volksgezondheid heeft Britse artsen aangeschreven extra alert te zijn.
Minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond zegt ook dat ebola een bedreiging vormt en dat hij daarom een bijeenkomst heeft belegd van een crisisstaf.
“We denken momenteel niet dat er Britse staatsburgers zijn getroffen en we zijn er redelijk zeker van dat er geen gevallen zijn in Groot-Brittannië. Maar het is een bedreiging waar we op moeten reageren en dat doen we door het bijeenroepen van een crisisstaf”, aldus de bewindsman.
Het Ebola-virus heeft al bijna 700 slachtoffers in West-Afrika geëist en lijkt vooralsnog niet te stoppen.
Ook de belangrijkste arts die voorop ging in de strijd tegen dit virus is inmiddels aan de ziekte overleden. Viroloog Shek Umar overleed eerder deze week aan de ziekte. Hij had meer dan 100 Ebola-patiënten behandeld.
Hiermee wordt duidelijk hoe moeilijk de ziekte onder controle te krijgen is.
Inmiddels heeft Liberia alle grenzen gesloten om verspreiding van het virus tegen te gaan en worden in andere West-Afrikaanse landen vliegtuigpassagiers gescreend op symptomen van Ebola (meestal griepachtige verschijnselen).
Onlangs werd ontdekt dat Tom Saywer, een 40-jarige Amerikaan van Liberiaanse afkomst, besmet was geraakt met het Ebola-virus. Hij stierf vorige week aan de gevolgen van de ziekte.
Het is waarschijnlijk dat hij meerdere vliegreizen heeft gemaakt terwijl hij al was besmet. Mogelijk zijn daardoor ook andere passagiers en bemanningsleden besmet geraakt.
Het Centre for Disease Control (CDC) geeft echter aan dat het risisco op besmetting klein is. Ebola verspreidt zich niet door de lucht, zoals bijvoorbeeld het verkoudheidsvirus. Besmetting vindt alleen plaats bij direct contact met bloed, uitwerpselen of lichaamssappen van een besmette patiënt.
Toch zeggen getuigen dat Saywer aan boord van een vliegtuig heeft overgegeven en last had van diarree. Hierdoor is de kans op besmetting van medepassagiers groter.
De World Health Organization probeert nu, samen met de lokale Afrikaanse overheden, te achterhalen welke passagiers en bemanningsleden allemaal besmet kunnen zijn geraakt.
Mocht een horrorscenario van een Ebola-besmetting in Europa of de V.S. toch waarheid worden, dan is een outbreak “zo goed als uitgesloten”, zo tekende Het Laatste Nieuws onlangs op uit de mond van Emmanuel Bottieau, hoogleraar Tropische Geneeskunde.
“Hier hebben we meer geld, meer materiaal en alle grote ziekenhuizen in het land zijn op de hoogte en alert. Als we hier een patiënt hebben die uit dat gebied komt met koorts en braakneigingen, isoleren we hem zo snel mogelijk”, aldus Bottieau.
Dat ‘alert’ zijn klopt in elk geval. Onlangs nog werd een man die vanuit Nigeria via Parijs naar Groot-Brittannië reisde getest op het virus. Hij bleek niet besmet te zijn.
Anp/Tpo